
50 % pylových alergiků trpí tzv. zkříženou alergií
Patříte mezi ně a chcete vědět, jak riziko reakce snížit?
„Pyl některých rostlin způsobujících pylovou alergii se chemicky podobá bílkovinám v určitých potravinách. Právě tento jev může způsobovat, že alergik na pyl břízy reaguje i na syrové jablko, hrušku nebo broskev. Pokud vám vadí pyl pelyňku, možná vám nedělá dobře kořenová zelenina nebo některé druhy koření. Reakce na potraviny se může (ale nemusí) ve zvýšené míře objevovat právě v období pylové sezóny a mimo ni odeznít, radí odborník na alergie a šéfredaktor portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký. Zkřížená alergie pyl–potravina se obvykle projevuj e pálením rtů, patra či jazyka, škrábáním v krku, případně vyrážkou nebo otoky v okolí úst. Souhrnně se tyto příznaky označují jako orální alergický syndrom.

Asi polovina pylových alergiků ve střední Evropě vedle pylu zažívá alergickou reakci i na některou z potravin? Botanická příbuznost pylových alergenů s určitými druhy ovoce či zeleniny anebo chemická podobnost jejich bílkovin způsobuje tzv. zkříženou alergickou reakci. foto: Shutterstock
Na co si dát pozor
„Pokud zaznamenáte tyto projevy po požití nějaké potraviny (nejčastěji ovoce nebo zeleniny, ale například i oříšků), nepokračujte v její konzumaci. V opačném případě se mohou přidat i další závažnější příznaky jako zánět spojivek, rýma, astma, otok hrtanu či dokonce anafylaktický šok,” varuje dále Michal Závacký a přidává pět praktických rad, jak riziko zkřížené alergie snížit.
Zeptejte se svého alergologa na alergenovou imunoterapii neboli vakcíny pro snížení přecitlivělosti na ty druhy pylů, které vám prokazatelně vadí. Zvýšením snášenlivosti vůči „vašim“ pylovým alergenům se zvýší i snášenlivost vůči zkříženým potravinovým alergenům.
Léčba pomocí antihistaminik v pylové sezoně má tlumící vliv i na intenzitu zkřížených reakcí na potraviny. Začněte s jejich užíváním nejlépe několik týdnů před začátkem květu vašeho alergenu. Aktuální pylovou předpověď najdete na portále ProAlergiky.cz.
K vyřazení problematické potraviny přistupujte na základě předchozí zkušenosti s alergickou reakcí na danou potravinu, anebo na základě výsledků testů u alergologa. Alergolog je schopen identifikovat konkrétní alergizující bílkoviny, na které je pacient přecitlivělý, a sdělit mu, ve kterých potravinách se vyskytují. Nemá smysl preventivně vyřazovat z jídelníčku určité potraviny jen na základě chemické podobnosti jejich alergenů zjištěné na internetu nebo jejich botanické příbuznosti, protože zkřížená reakce není automatická.
Může se stát, že test u alergologa odhalí pozitivitu na některý ze zkřížených potravinových alergenů, ale pacient dosud žádné potíže po konzumaci dané potraviny nepociťoval. V takovém případě je zbytečné se této potravině vyhýbat. Zvýšená citlivost na určitý alergen totiž ještě není zárukou vzniku alergické reakce.
Způsobují vám potíže některé druhy ovoce či zeleniny? Alergeny v těchto potravinách se většinou rozkládají tepelnou úpravou. Kromě celeru jsou všechny druhy zeleniny po uvaření relativně bezpečné, můžete to na sobě po malých dávkách vyzkoušet. Alergeny odolné teplu vedle celeru obsahuje také petržel, ořechy a arašídy.
Text: redakce, foto: Shutterstock