Chcete se vyhnout sezonní chřipce?
Nechte se očkovat, začněte s posilováním imunity a dodržujte hygienická pravidla, radí lékaři.
I když se po zkušenostech s covidem může zdát, že obyčejná sezonní chřipka je banalita, vůbec to tak není. Svým způsobem je běžná chřipka mnohem nebezpečnější a každoročně jí onemocní až kolem deseti procent populace. Sice ji lze překonat a vyléčit bez větších následků, ale pro malé děti, těhotné ženy, starší lidi a osoby trpící chronickou nemocí představuje riziko vážných zdravotních komplikací. Jak můžeme chřipce předcházet?
Lepší imunitou
Čím silnější imunita, tím menší riziko, že chřipkou onemocníte. Imunitu můžete posilovat různými způsoby, ale nejlepší ze všeho je zdravý životní styl. Tedy pravidelný pohyb, cvičení, otužování a zdravý jídelníček s dostatečným přísunem vitaminů. Svou roli sehrává také celkový duševní stav, zejména schopnost nepodléhat stresům. Avšak vybudování dobré imunity není záležitostí dnů nebo týdnů. Pro dobré fungování imunitního systému je nejlepší žít co nejzdravěji neustále, připomínají odborníci těm, kteří posilovaní imunity berou jako záležitost týkající se jen zimních měsíců.
Pomáhá jídlo?
Ano, jídelníček je vztahu k imunitě jednou z nejmocnějších zbraní. Mezi nutriční látky, které přispívají k lepší obranyschopnosti, patří mimo především vitaminy, minerální látky, nenasycené mastné kyseliny nebo aminokyseliny. Hledět bychom podle ní měli především na dostatek ovoce a zeleniny, jež obsahují vitamin C. Ten podporuje imunitu, bojuje proti infekcím a stimuluje i tvorbu interferonu, který přirozeně ničí viry.
Přidejte áčko a minerály
Proti infekcím se skvěle uplatňuje i vitamin A, zařaďte proto do svého jídelníčku i játra, vejce, máslo, špenát, mrkev, zelí, papriku a rajčata. Když přidáte ještě droždí, meloun, banány, zelí, luštěniny, celozrnné výrobky a melasu, uděláte dobře, protože si doplníte vitamin B6 neboli pyridoxin. Také posiluje imunitu a chrání tak před infekcemi. Imunitní systém stimuluje rovněž selen (nejlepším zdrojem jsou obilné klíčky, tuňák, cibule, mléčné výrobky, rajčata, brokolice celozrnné pečivo) a zinek, který najdete ve vnitřnostech, tmavém masu, ve slunečnicových a tykvových semínkách, arašídech, dále ve vejcích, pšeničných klíčcích a ústřicích.
Zapomenout nesmíme ani na probiotika
V lidském trávicím traktu se nacházejí miliony bakterií, které tvoří střevní mikroflóru velice důležitou pro lidskou imunitu. Funguje-li vše, jak má, žijí bakterie v rovnováze a náš imunitní systém je schopen bránit se nákaze a infekcím, tedy i chřipce. Avšak ve chvíli, kdy se například nesprávným stravováním zvýší počet patogenních neboli škodlivých bakterií, je imunita oslabena. Mezi bakterie, které posilují imunitní systém, patří především probiotické bakterie. Jsou tělu vlastní, ale doplnit je můžeme i vhodnou stravou, tedy zvýšením příjmu zakysaných mléčných výrobků, kysaného zelí nebo si můžeme zakoupit kvalitní probiotika v kapslích v lékárně.
Užitečné trio
Odpočinek, pohyb a spánek – ani bez tohoto tria by vaše imunita nejspíš nebyla úplně v pořádku. Teprve v průběhu spánku totiž pracuje imunitní systém naplno a také organismus má možnost regenerovat. Kvalitní a pravidelný spánek je součástí zdravé životosprávy a umožňuje lidské tělo udržet v dobré kondici. Podobně působí na tělo i ducha příjemná relaxace a pohyb. Počítají se i procházky, výlety na kole nebo jiná pravidelná fyzická aktivita. A ještě jedna rada: zapomeňte na kouření!Vědecké studie prokázaly, že počet kuřáků, kteří onemocní chřipkou, značně převyšuje počet nemocných nekuřáků. Kouření totiž vysušuje nosní sliznici, která pak slouží jako ideální základna pro uchycení chřipkového viru.
Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock
4x o hygieně
Předcházet chřipce (ale i ostatním virovým a bakteriálním infekcím) můžeme i důslednou hygienou.
- Vyhýbejte se rizikovým místům
Jednoduchá, ale dost možná nejzásadnější rada – v době, kdy je hlášen zvýšený výskyt chřipkových onemocnění, se pokuste zásadně omezit pobyt na místech, kde se shromažďuje větší množství lidí. Místo posezení v kavárně si tedy pozvěte přátele domů, film si pusťte raději v obýváku a návštěvu kina odložte na jindy, a pokud je to možné, raději se projděte a vyhněte se přetopeným autobusům a tramvajím, kde chřipkové viry s oblibou číhají.
- Nezapomínejte na mytí rukou
Virus chřipky dokáže na vzduchu přežít až 48 hodin a s pomocí špinavých rukou jej pak snadno přenesete na sliznici, kde se uchytí. Vědci se nedávno shodli, že prosté mytí rukou je jednou z nejúčinnějších preventivních rad. Strčte proto ruce pod kohoutek s teplou vodou několikrát denně, vždy před jídlem a po návratu z toalety, po manipulaci s penězi, po cestě městskou hromadnou dopravou atd. Nezapomeňte na tekuté či tuhé mýdlo a ruce omývejte až po zápěstí asi po dobu 20 sekund. Není-li mýdlo a voda okamžitě k dispozici, jsou dobrou alternativou sanitizéry (dezinfekce na ruce) a čisticí ubrousky na bázi alkoholu.
- Nesahejte si na obličej
Uvědomte si, že oči, nos a ústa, nebo lépe řečeno oční, nosní a ústní sliznice, jsou pro chřipkové viry otevřené dveře do vašeho těla. Vyvarujte se proto mnutí očí, drbání či okusování nehtů. Obzvlášť v kombinaci s nedodržením pravidla o častém mytí rukou je dotýkání se vlastního obličeje jednou z nejsnazších cest, jak chřipku chytit.
- Pravidelně větrejte
Viry chřipky i nachlazení se většinou přenášejí vzduchem ve formě kapének. Co jim opravdu nesvědčí, je chladné počasí a mráz. Pravidelné větrání doma i v práci tedy brání jejich šíření. Pokud onemocněl někdo z rodiny, větrejte pravidelně i pacientův pokoj. Dezinfekci můžete podpořit také horským sluníčkem, jehož pětiminutové záření v pokoji nemocného viry spolehlivě zahubí.
Kdo má vakcínu proti sezonní chřipce zdarma
Zdarma je očkování proti chřipce poskytováno lidem:
- nad 65 let věku
- po splenektomii, po transplantaci krvetvorných buněk
- těm, kteří trpí závažným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest a ledvin
- diabetikům