To pravé vlašské ořechové
Vlašské ořechy je škoda schovávat jen na Vánoce. Už v sychravém podzimním čase vám dodají řadu prospěšných látek.
Mrkvovo-dýňové košíčky s ořechy
Budete potřebovat:
100 g dýně Hokkaidó
větší mrkev
50 g vlašských ořechů
vejce
50 ml mléka
lžíci medu
80 g hladké mouky (ideálně špaldové)
lžičku kypřicího prášku
lžíci rostlinného oleje
pár ořechů na ozdobu
Omyjte mrkev a dýni zbavte slupky a najemno nastrouhejte. Ořechy nasekejte a spolu s vejcem, mlékem a medem promíchejte se směsí dýně a mrkve. Poté přidejte postupně mouku, kypřicí prášek a řepkový olej. Pomocí lžíce nandejte těsto do košíčků do dvou třetin jejich výšky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud muffiny nezezlátnou. Před dopečením ozdobte vlašskými ořechy.
Ořechy patří mezi antioxidanty. Jsou zdrojem zdravých tuků, snižují cholesterol, působí protizánětlivě a podporují správnou funkci trávicího traktu. Při problémech se žlučníkem je však raději vynechte.
Ořechový dort s krémem
Potřebné suroviny:
Na korpus:
180 g hladké mouky
180 g másla
máslo na vymazání forem
180 krupicového cukru
3 vajíčka
3 lžíce instantního espressa
4 lžíce mléka
2,5 lžičky kypřicího prášku
50 g vlašských ořechů
Na krém:
150 g másla
250 g cukru moučka
2–3 lžičky instantního espressa
Na ozdobení:
10 polovin vlašských ořechů
Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. V mixéru ušlehejte cukr se změklým máslem. Ve chvíli, kdy je hmota nadýchaná, postupně přidejte a vmíchejte vejce jedno po druhém. Poté připravte smícháním instantního espressa s pár kapkami vroucí vody na pastu a přidejte do těsta spolu s mlékem a prosátou moukou. Naplňte těstem obě připravené formy a povrch těsta uhlaďte. Pečte asi 20–25 minut a po vyjmutí z trouby nechte pár minut ve formě zchladnout. Poté opatrně vyndejte korpus z formy a nechte zchladnout na mřížce. Mezitím smíchejte změklé máslo a cukr a vytvořte tak krém. Můžete použít elektrický šlehač. Instantní espresso smíchejte se lžící vroucí vody a postupně vešlehejte. Polovinou vzniklého krému slepte oba korpusy a zbytek namažte na povrch vrchního korpusu. Na ten poté poklaďte vlašské ořechy.
Jablečná bábovka
Potřebujete:
100 g velkých rozinek
100 ml rumu či brandy
225 g másla
máslo na vymazání
200 g třtinového cukru
4 střední vejce
4 lžíce plnotučného mléka
300 g hladké mouky
lžičku jedlé sody
lžičku kypřicího prášku
2 lžičky mleté skořice
špetku soli
150 g vlašských ořechů
2 jablka
Na polevu:
100 g třtinového cukru
2 lžíce másla
100 ml smetany
50 g vlašských ořechů
Rozinky vsypte do hrnce a zalijte rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod varu a nechte vychladnout. Sceďte a dejte stranou. Předehřejte troubu na 160 °C. Nepřilnavou formu na bábovku o průměru asi 25 cm vymažte rozpuštěným máslem. Ořechy rozmixujte najemno. Rozpuštěné máslo s cukrem šlehejte, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. Vmíchejte vejce pokojové teploty, mléko, mouku prosátou s jedlou sodou a kypřicím práškem, skořici a špetku soli. Vmíchejte rozinky nasekané nadrobno, nahrubo nasekané ořechy a oloupaná jablka zbavená jádřince a nakrájená na kostičky. Těsto dejte do připravené formy na bábovku a uhlaďte povrch. Pečte asi 60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut zchladnout ve formě, poté vyklopte. Do rendlíku dejte cukr, máslo a smetanu a zvolna zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Vařte, aby vznikla hebká karamelová poleva, poté vmíchejte nasekané ořechy a bábovku přelijte.
Při nákupu vlašských ořechů vybírejte ty se světlými skořápkami, budou mít ta nejlepší jádra. Vlašské ořechy vydrží v suchu a chladu delší dobu, přesto jsou ale náchylné k plesnivění, vysychání a žluknutí. Oloupaná jádra je proto nejlepší zamrazit.
Pohanková kaše s borůvkami
Potřebné ingredience:
500 ml mléka
70 g lámané pohanky
30 g vlašských ořechů
dvě hrsti borůvek
banán podle chuti
med
Lámanou pohanku přesypte do menšího hrnce a přilijte mléko. Za občasného míchání vařte při nižší teplotě asi 30 minut. Na díl pohanky připadají dva díly mléka. Podávejte s ořechy, borůvkami, kolečky banánu a trochou medu na oslazení.
Při přípravě pohankové kaše je možné nahradit mléko vodou. Dochutit můžete kaši namísto borůvek a banánu také nastrouhaným jablkem a rozinkami.
Fazolová pomazánka s ořechy
Co budete potřebovat:
250 g bílých fazolí ve slaném nálevu
4 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
snítku libečku nebo petržele
2 stroužky česneku
hrst vlašských ořechů
Vlijte fazole do cedníku, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Okapané fazole vsypte do mixéru a rozmixujte je spolu s olivovým olejem. Směs dochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Nakonec ozdobte nasekaným libečkem a nasekanými ořechy.
Datlová zmrzlina
600 ml plnotučného mléka
180 g datlové pasty
500 ml 33% smetany
5 žloutků
2 lžíce třtinového cukru
podle chuti 2 lžíce rumu
100 g vlašských ořechů
zlatý sirup
V hrnci nechte na mírném ohni hřát mléko a přidejte datlovou pastu pokrájenou na kusy. Polovinu smetany odlijte do velké mísy a odstavte. Mléko a datlovou pastu zahřívejte a míchejte, až pasta povolí a začne se rozpouštět. Můžete i rozmixovat. Až se pasta rozpustí, přilijte druhou polovinu smetany a zahřejte až těsně pod bod varu. V misce rozšlehejte žloutky se dvěma lžícemi cukru. Přilijte pár lžic horkého mléka a promíchejte. Vlijte k mléčné směsi a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Ve chvíli, kdy má konzistenci řídkého pudinku, ji vlijte ke smetaně v míse. Nechte zcela vychladnout. Do směsi pak podle chuti zamíchejte dvě lžíce rumu a vše vlijte do zmrzlinovače. Před koncem mražení vmíchejte nasekané opražené vlašské ořechy. Servírujte polité zlatým sirupem.
Jak na zlatý sirup?
Pro výrobu zlatého sirupu potřebujete: 500 gramů cukru krystal, 350 ml vody a 2 plátky citronu.
Základem je karamel ze zhruba 100 g cukru a necelého deci vody. Do vyššího hrnce vsypte 100 g cukru, přilijte trochu vody a nechte bublat. Nemíchejte, ale občas zakružte hrncem. Průhledná tekutina začne po chvilce lehce zlátnout, krátce nato sejměte z ohně. Rychle a opatrně přidejte zbylý cukr a poté vodu. Kroužením promíchejte. Přidejte kolečka citronu a nechte bublat na nejslabším plameni po dobu 20 minut. Poté slijte do připravených sterilizovaných skleniček.