Co jíst, abyste byla hezčí?
Správný jídelníček bohatý na vitaminy, minerály a antioxidanty může prospět nejenom vašemu zdraví, ale i vaší pleti, vlasům a nehtům!
Ideální jsou potraviny s vysokým obsahem vitaminů A, B, C, D a E. Co ještě byste měli vědět a která z pravidel jídelníčku zaměřeného na krásu si pamatovat především?
Dopřejte si vitamin C
Šťavnaté ovoce, které obsahuje vitamin C, betakaroten a antioxidanty, přispívá k zářivější a pružnější pleti. Především vitamin C podporuje produkci kolagenu, zlepšuje prokrvování, působí preventivně proti účinkům slunečního záření a napravuje následky, které na tváři zanechal stres. Vitamin C je přítomen v citrusech, kiwi, papáji, mangu, černém rybízu a obecně v červeném ovoci.
Dávejte přednost olejům bohatým na omega-3 kyseliny
Oleje bohaté na omega-3 kyseliny pomáhají pevnosti a obnově buněk. Tyto základní mastné kyseliny chrání pleť, zastavují proces stárnutí buněk vyvolaný slunečními paprsky, dodávají pleti odolnost a zpomalují tvorbu vrásek. Omega-3 kyseliny najdete v řepkovém oleji, ořeších, lnu a tučných rybách (tuňák, sardinky). Ale pozor, vědci zjistili, že omega-3 kyseliny se snadno ničí! Dochází k tomu v případě přítomnosti nadměrného množství omega-6 kyselin. Ty se pro změnu nacházejí ve velkém množství ve slunečnicovém, podzemnicovém a kukuřičném oleji. Snižte proto jejich příjem!
Hledejte potraviny s nízkým glykemickým indexem
Čím rychleji vyvolává nějaká potravina vylučování inzulinu, tím vyšší má glykemický index (GI). Čím vyšší je GI, tím je škodlivější pro pleť. Proč? Větší množství cukru v krvi totiž přirozeně vyvolává stárnutí kolagenu. Vyhýbejte se proto bílému chlebu, koláčům, zákuskům, sušenkám, čokoládovým tyčinkám a bonbonům. Všechny tyto potraviny mají zvýšený GI. Že se vám nechce neustále hledat v knížkách GI jednotlivých potravin? Můžete se řídit i následujícím jednoduchým principem: čím je potravina pevnější (brambory, těstoviny), tím bude těžší ji strávit a tím nižší bude mít GI.
Potraviny, které bychom měli konzumovat nejčastěji
Zelenou zeleninu
Zelenina se zelenými listy nejenže udržuje dobrý stav pleti díky přísunu antioxidantů, vitaminů a minerálů, ale je také nenahraditelná pro zdraví trávicího traktu. Jakékoliv narušení střevní rovnováhy se okamžitě projeví na pleti. Jezte proto zelí, špenát, brokolici, ředkvičky, řepu a šťovík stejně jako bylinky (petržel, bazalku, oregano, mátu, rozmarýn, bobkový list a tymián).
Mořské řasy
Ať už syrové nebo tepelně zpracované obsahují minerální soli a stopové prvky jod, železo, hořčík, vápník, fosfor a selen. Jedna lžíce řas denně dodá organismu všechny tyto prvky potřebné pro správný metabolismus. Řasy jsou bohaté i na antioxidanty, které chrání pleť před stárnutím.
Zelený čaj
Zelený čaj obsahuje důležité množství antioxidantů, které jsou potřebné pro vnitřní regeneraci buněk, chrání pleť a činí ji odolnější proti vlivům vnějšího prostředí. Podle odborných studií vyhlazuje zelený čaj vrásky a pomáhá hojit akné.
Hroznové víno
Dopřávejte si ho po celý rok. Vyhlazuje vrásky, působí protizánětlivě a poskytuje pomoc i problematické pleti.
Kiwi
Je nabité vitaminy C, E a K. Právě vitamin E vám pomůže zůstat mladými. Toto exotické a velmi chutné ovoce je bohaté i na vitamin C, který kromě zvýšení obranyschopnosti organismu má výhody i pro vaši pleť. Stimuluje totiž tvorbu kolagenu, což vaší pleti pomůže bojovat proti předčasnému stárnutí.
Borůvky
Borůvky jsou skvělý zdroj antioxidantů – ať už je jíte čerstvé nebo si dáte sklenici šťávy z nich.
Ořechy
Pomáhají nejen spalovat tuk, ale také jsou prospěšné pro vaši pokožku. Mandle, vlašské i lískové ořechy jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které hydratují pokožku a udržují ji jemnou a vláčnou.
Sóju
Pokud chcete zastavit čas, tak se vyplatí zařadit ji do jídelníčku. Jen nezapomeňte, že by sójové boby nebo výhonky měly být tepelně zpracovány, abyste bez problémů strávili potřebné fytoestrogeny.
Mrkev
Obsahuje neuvěřitelné množství vitaminu A a B-komplex. Je bohatá na minerály a má i vysoký podíl kalcia, železa a sodíku. Nedostatek vitaminu A způsobuje suchou, šupinatou a drsnou pokožku.
Pohanku
Obsahuje rutin, a ten spolu s vitaminem C zvyšuje pružnost krevních kapilár, pomáhá při krvácivosti dásní, při problémech s křečovými žilami či při otocích dolních končetin. Pohanka je po výživové stránce opravdu hodnotná potravina především pro lehkou stravitelnost, obsah vlákniny, vyšší obsah bílkovin a pomalých sacharidů.
Ovesné vločky
Jsou výborným zdrojem pomalu vstřebatelných sacharidů, které pomáhají oddálit pocity hladu a nezřízené chuti na sladké. Vločky by tedy měly být součástí stravy každého, komu není lhostejná jeho postava a snaží se bojovat s nadváhou. Zajímavý je i obsah zinku, který příznivě ovlivňuje kvalitu vlasů a nehtů.
Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock a archiv redakce