Klíčky a zdraví
Má nakličování nějaké opodstatnění, nebo je to jen surovina, které pěkně vypadá na talíři?
Nakličování semen, luštěnin i obilovin se nedělá jen pro estetickou stránku věci. V semínkách během procesu klíčení vzniká doslova enzymatická bouře, při které exploduje mnoho prospěšných látek, roste zde množství esenciálních aminokyselin, zvyšuje se obsah vitaminů, minerálních látek a enzymů. Zejména se jedná o vitaminy C, A, B a E. Jako zástupce minerálních látek lze uvést vápník, fosfor, draslík a hořčík. Hojné je i zastoupení bílkovin. Klíčky jsou velmi ceněny právě kvůli obsahu enzymů, které jsou nezbytné pro metabolické procesy v našem těle, jako je regenerace buněk a jejich pomalejší stárnutí. Tyto enzymy stojí také za skutečností, že jsou klíčky lépe stravitelné. Lze je použít do salátů, těstovin, smoothie, sendvičů či jako ozdobu jídel teplé kuchyně. Jejich zařazením do jídelníčku pocítíte přísun nové energie, kterou tato surovina vašemu tělu dopřeje, proto jsou ideální zejména zjara, kdy se vzpamatováváme z dlouhé zimy. Pro naklíčení vybírejte pouze potravinářská semena a vyhýbejte se těm, která byla chemicky ošetřena, doporučuji ta v biokvalitě. Nevhodná jsou také půlená či loupaná semena, se kterými bychom při klíčení příliš neuspěli.
Odpovídá Dominik Píchal, zakladatel e-shopu se zdravou výživou Grizly.cz. Foto: Sutterstock