Zdraví v kuchyni

Kuřecí hody aneb Jak kompletně zpracovat kuře

Polévka, řízek, pomazánka, ale i salát. Aby nic nepřišlo nazmar

Jedním z největších lákadel kuřecího masa je jeho všestrannost. Můžete ho grilovat, vařit, smažit nebo péct. Chuť kuřecího masa lze skvěle kombinovat s různými omáčkami i bylinkami, což nám poskytuje téměř neomezený prostor pro kreativitu v kuchyni. Základním receptem pro nejjednodušší přípravu je potřít kuře směsí oleje a bylinek a upéct v troubě. Nebojte se však být ambiciózní. Pokud kuře správně naporcujete, dokážete si se správným rozložením z různých částí masa připravit pestrou paletu receptů. Maso můžete využít do polévky i na gril. Stehna i části křídel můžete upéct spolu s přílohou v jednom pekáči a máte tak hotové jídlo pro celou rodinu. A nezapomeňte, že zbytky kuřecího masa se vůbec neztratí. Můžete je použít do salátů nebo jako ingredienci do pomazánek. Při přípravě jakéhokoli pokrmu je klíčové začít s kvalitními surovinami. Kuřecí maso není výjimkou. Mějte na paměti, že nejen chuť, ale i kvalita masa závisí na původu. Kvalitní produkty poznáte třeba podle log značek na obalech, jako jsou Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Investice do kvalitního masa se vám jistě vyplatí.

Vyzkoušejte několik receptů!

Silný kuřecí vývar s drůbežími knedlíčky s libečkem

Při kompletním zpracováním kuřete se přímo nabízí využití skeletu a odřezků na poctivou polévku. Věděli to dokonce už staří Řekové, kteří dle dochovaných záznamů podobný pokrm vařili už před několika tisíci lety. A věděli jste také, že dokonce i na našem území se údajně připravovaly vývary již od dob paleolitu? A že ve středověku byly využívané v lidovém léčitelství? My jsme naši polévku vylepšili o jemné knedlíčky a kvalitní zeleninu od prověřených dodavatelů. Výsledek vás jistě zahřeje u srdce!

Ingredience:

2 kg kuřecích skeletů

600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)

2 cibule

1 pórek

4 stroužky česneku

200 g kuřecích jater

1 vejce

50 g hladké mouky

50 g strouhanky

libeček, sůl, pepř, listová petržel, majoránka, divoké koření

Postup:

Vývar:

1. Očistěte kořenovou zeleninu a spolu s cibulí a omytými skelety pečte v troubě na 180 °C po dobu přibližně 30 minut dozlatova.

2. Poté přendejte zeleninu a skelety do hrnce, zalijte vodou, přidejte pórek, 2 stroužky česneku, divoké koření, listovou petržel, sůl a vše vařte na mírném plamenu

alespoň po dobu 180 minut.

3. Během vaření nezapomínejte sbírat vzniklou pěnu. Hotový vývar přeceďte a dochuťte.

Knedlíčky:

1. Očištěná kuřecí játra rozmixujte spolu se zbylým česnekem a cibulí.

2. Do směsi přidejte sůl, pepř, majoránku, nasekaný libeček a dle potřeby hladkou mouku a strouhanku.

3. Vytvarujte malé knedlíčky a uvařte je v osolené vodě.

TIP: Pokud vám zbyl silný kuřecí vývar, zamrazte jej do dávkovačů na led v podobě kostek. Tak jej budete moci kdykoliv využít jako základ do omáček.

Smažené vykostěné stehno naložené v podmáslí a zelný salát z červeného zelí s křenem

Hledáte nový chuťový zážitek? Kombinace kuřecího masa a podmáslí je něco, co rozhodně stojí za vyzkoušení! Kromě kuřecích prsou jsou pro přípravu řízků ideální také kuřecí stehna. Obsahují větší množství tuku, což jim propůjčuje větší schopnost na sebe vázat chutě, a navíc je nemusíte nijak speciálně naklepávat. Klíčové je však důkladné vykostění stehenního masa a odstranění šlach a kůže. Co však dodá řízku tu neodolatelnou chuť a texturu? To je právě podmáslí. Maso namočené v podmáslí během marinování získá krásnou křupavost, zatímco stále zůstane šťavnaté.

Co je vlastně podmáslí? Podmáslí, též známé jako „cmar“, vzniká při výrobě másla, má mírně nakyslou chuť a obsahuje 0,5 % tuku.A co by mělo doprovázet tento fantastický kuřecí řízek v podmáslí? Rozhodně bychom vám doporučili červený zelný salát s křenem! Tato kombinace jídlu dodá ten správný pikantní nádech.

Ingredience:

4 vykostěná kuřecí stehna

500 g podmáslí

200 g hladké mouky

5 g sušeného česneku

10 g uzené papriky

10 g papriky sladké

5 g majoránky

1 hlávka červeného zelí

50 g čerstvého křenu

ocet, cukr, sůl, pepř, olej

Postup:

Kuřecí stehno:

1. Vykostěná kuřecí stehna osolte, opepřete a naložte do podmáslí a nechte odpočívat ideálně přes noc.

2. Smíchejte hladkou mouku s uzenou paprikou, sladkou paprikou, sušeným česnekem, majoránkou, solí a pepřem.

3. Nechte okapat naložená stehna a obalte je v hotové směsi a usmažte na oleji dozlatova.

Salátek:

1. Nastrouhejte najemno oloupaný křen, nakrájejte zelí nahrubo a smíchejte s křenem, dochuťte solí, octem a cukrem.

Tip: Věděli jste, že se zelí dá použít i v dezertech? Stačí ho nastrouhat, přidat skořici, jablka a máte výbornou sladkou svačinku!

Kuřecí pomazánka s opečeným chlebem

Ingredience:

500 g kuřecího hotového masa

100 g majonézy

50 g žluté cibule

100 g nakládaných okurek

50 g hořčice

4 plátky chleba

sůl, pepř

Postup:

1. Natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky kuřecí maso.

2. Nakrájejte najemno cibuli a okurky, přidejte kuřecí maso, majonézu a hořčici. Vše důkladně promíchejte, dochuťte solí a pepřem.

3. Opečte plátky chleba na pánvi.

Tip: Pomazánka se skvěle páruje s pečivem, vyberte si proto kvalitní a čerstvý chléb a nezapomeňte, že jíme i očima, a proto chlebíček ozdobte bylinkami.

Text: Beata Gáliková, foto: archiv







Koupit časopis