Nový rok bez výčitek a zdravotních obtíží
Stačí se jen nepřejídat, pravidelně se hýbat a pít dostatek vody
Domácí cukroví, obložené mísy, nazdobené chlebíčky a hora bramborového salátu, který teprve s vydatnou porcí majonézy dostává ten pravý šmrnc. Svátky se zkrátka bez tradičních pochutin, šumivých přípitků a večerů plných zábavného programu, který častokrát končí až v ranních hodinách, neobejdou. Přestože se na vánoční období a aktivity s ním spojené většina z nás těší celý rok, pro lidský organismus jsou to dny intenzivní kompenzace našich rozhodnutí, nejen z pohledu výživy, ale i dočasného životního tempa. Důsledkem nadměrného příjmu cukrů, tuků, alkoholu a nedostatečného pohybu společně se zhoršenou spánkovou hygienou dochází k přetížení hned několika významných systémů. „Nárazové a intenzivní přejídání, konzumace alkoholu a narušení spánkového režimu může být pro tělo ještě horší než dlouhodobě mírné odchýlení od zdravého životního stylu. Kromě metabolismu, který má omezenou schopnost zpracovávat velký nával kalorií a energie, proto přebytečné cukry ukládá v podobě tuku do různých částí těla, trpí také střevní mikrobiom. Vysoký příjem alkoholu, tuků a cukrů způsobuje rychlou změnu jeho složení, čímž se značně narušuje jeho rovnováha,“ komentuje Ing. et Ing. Barbora Procházková, Ph.D., jež se mimo jiné podílí i na vývoji genetických testů a testování střevního mikrobiomu v Chromozoom. Genetička také upozorňuje, že vlivem přebytečných tuků a cukrů dochází rovněž k dočasnému poškození jater, například v podobě steatózy (ztučnění jater). „Steatóza jater může vznikat velmi rychle, někdy již během několika dnů až týdnů, pokud dochází k nadměrnému příjmu kalorií, zejména cukrů a tuků, nebo alkoholu. Naštěstí je v raných stádiích tento stav reverzibilní při návratu ke zdravému životnímu stylu. Alkohol také podporuje produkci volných radikálu, které taktéž poškozují jaterní buňky. I funkce endokrinního systému může být tímto dočasným způsobem života značně ovlivněna. Nárazová změna je častokrát příčinou narušení hormonální rovnováhy, což může vést ke zhoršení spánku, ale také psychického stavu,“ dodává. Kromě špatné nálady ale může dojít i k narušení správné funkce hormonů souvisejících s chutěmi a pocitem hladu. Zde však pozor! Ne vždy je totiž spouštěčem výhradně špatný životní styl.
Jak tedy intenzivní oslavy kompenzovat?
Každý si chce novoroční oslavy užít naplno a dopřát si vše, na co se celý rok tak těšil. Aby se však člověk s následky bujarých večerů nepotýkal ještě dlouho po jejich konci, není třeba si něco zakazovat. Stačí se jen zaměřit na určitá doporučení, díky kterým si svátky člověk užije plnými doušky bez budoucích výčitek a zdravotních komplikací v podobě zvýšené hmotnosti, oslabení svalové kondice či zažívacích potíží v důsledku narušeného střevního prostředí. Přestože nelze vypíchnout, jaká látka je pro člověka tou nejrizikovější, dle genetičky Procházkové je vhodné minimalizovat příjem především nadměrného alkoholu a trans tuků, které mají nejškodlivější dopad. „Přestože nelze z důvodu individuality každého z nás přesně stanovit, kde se nachází ta pomyslná hranice, kterou z pohledu zdraví není vhodné překračovat, existují obecná doporučení, jež mohou být velmi užitečným vodítkem a nápovědou. Přidaného cukru by dospělý člověk neměl sníst více než 50 g, což je přibližně 10 % celkového kalorického příjmu na den. Přesáhnutí této hodnoty je vhodné kompenzovat fyzickou aktivitou, která nadbytek glukózy využije v rámci spálené energie. Užitečné je také do jídla zařadit dostatek vlákniny, která podporuje trávení, pomáhá regulovat hladinu cholesterolu a zároveň zpomaluje vstřebávání cukrů. Tuky by měl člověk čerpat především ze zdravých zdrojů a neměly by přesáhnout 35 % denních kalorií. Co se týče alkoholických nápojů, bezpečnou hranicí pro ženy je jeden drink, tedy maximálně 10 gramů čistého alkoholu, a pro muže dva. Pokud však člověk pije více, měl by rovněž zvýšit i příjem čistých tekutin, nejlépe vody, díky čemuž pomůže játrům a ledvinám se lépe zbavit nežádoucích toxinů. Celkovou funkci organismu, který během svátků člověk zatěžuje více než obvykle, je vhodné podpořit například i doplňky stravy,“ doplňuje Procházková.
Text: redakce, foto: Adobe Stock