Rubriky,  Zdraví v kuchyni

Prošívaná deka

Znáte tento lahodný moučník s příchutí prázdninové nostalgie?

Každý z nás si určitě pamatuje letní prázdniny u babičky plné vůně čerstvého pečiva, domácí marmelády a dalších chutných dobrot. Jednou z těchto nezapomenutelných pochoutek je bezesporu buchta s názvem Prošívaná deka – jednoduchý dezert, který přímo vybízí k nostalgickým vzpomínkám. Tento jednoduchý, ale lahodný recept spojuje kakaové těsto s chutnou a zároveň osvěžující tvarohovou náplní. Prošívaná deka bude také ideálním parťákem pro jakoukoliv příležitost, zejména pokud ji nazdobíte nějakým čerstvým sezónním ovocem.

Ach ty letní dezerty!

Možná nám dáte za pravdu s tím, že pokud jde o letní koláče, buchty, dorty či moučníky, existují obecně dvě pravidla. Za prvé, aby byl dezert lehký a za druhé, aby byl svěží. A přesně to splňuje tato Prošívaná deka, která už nejednu deku na plovárně či v parku na pikniku dozdobila a která spadá do receptářů mnohých našich babiček. Tvaroh je její hlavní ingrediencí, který jí dodává svěžest a vláčnost a jednoznačně patří mezi potraviny, které my Češi prostě můžeme. I přes mírný pokles v posledních sledovaných letech se totiž držíme z hlediska konzumace mléčných výrobků na vrcholu. Naše roční spotřeba se pohybuje mezi 260-270 kg na osobu, z toho 18,7 kg tvoří samotný tvaroh (údaje z roku 2022)1. Shodneme se tedy na tom, že tvaroh je pro mnohé z nás srdcovou záležitostí! Máme ho rádi samotný, v omáčkách, ale především v dezertech, a to zejména v těch letních, jelikož tam opravdu nemůže chybět. Pokud ho doplníte o nějaké sezónní ovoce, o které zrovna v létě není rozhodně nouze, máte úspěch jednoznačně zaručen. Tak co, kdy si s námi tuto Prošívanou deku připravíte? Sezóna jahod je totiž za dveřmi.

Budete potřebovat

1 hrnek polohrubé mouky Babiččina volba

2 lžíce moučkového cukru

2 lžíce mléka

2 lžíce oleje

1 vejce

1 vanilkový cukr

1 lžička prášku do pečiva

1 lžíce kakaa

Náplň:

1 polotučný tvaroh ve vaničce

1 žloutek

1 lžíce vanilkového cukru

trocha mléka k naředění

Postup

Nejprve připravte kakaové těsto. V misce smíchejte všechny suroviny na kakaové těsto, včetně polohrubé mouky Babiččina volba, moučkového cukru, kakaa, prášku do pečiva, vejce, mléka a oleje. Tuto směs pak nalijte do máslem vymazané zapékací misky, která bude sloužit jako forma pro dezert. Nyní se přesuňme k přípravě náplně. V další misce promíchejte všechny suroviny na náplň, tedy tvaroh, moučkový cukr, žloutek a vanilkový cukr. Poté nabírejte menší porce této náplně lžící a dávejte je do kakaového těsta většími kapkami, které mohou být rovnoměrně rozložené po povrchu. Nyní je čas na pečení. Předehřejte troubu na 170 °C a vložte misku s připraveným dezertem do trouby. Pečte pomalu asi 20–30 minut, dokud nezíská krásně zlatavou barvu a nezdá se pružná na dotek. Po upečení nechte dezert trochu vychladnout před servírováním, aby se snadněji krájel.







Koupit časopis