Zpěvačka a herečka KAROLÍNA BLEHOVÁ: Co dělá, jak se má a co ráda vaří?
Říkají jí Kája a znají ji především děti. Narodila se v Chrudimi, základní školu absolvovala v Chrasti, gymnázium v Hlinsku a Ekonomickou fakultu České zemědělské univerzity v Praze. Ač nepochází z umělecké rodiny, dětství protančila a prozpívala, stala se členkou skupiny AquaBabes a od roku 2018 vystupuje s úspěšnou dětskou show Kája a Bambuláček, což je loutka, kterou vodí Dalibor Kubečka. Vydala tři alba, má úspěšný kanál na YouTube a o její show se mluví jen v superlativech.
Vaše vystoupení je velmi dynamické, nezastavíte se, takže musíte být ve výborné kondici. Co pro ni děláte?
Pohybu mám během vystoupení dost, to je fakt, ale k tomu se snažím i zdravě jíst, což je při mém způsobu života dost obtížné, protože jsem často na cestách, zejména o víkendech. Takže navštěvujeme motoresty a fastfoody, promyšlené a racionální stravě se tím pádem věnuji hlavně doma.
Řešila jste postavu a měla jste s tím někdy nějaký problém?
Jako většina holek jsem i já měla kolem puberty období, kdy jsem svůj zevnějšek, hlavně postavu, řešila hodně. Chtěla jsem mít na talíři všechno bio, dost jsem to přeháněla, dokonce bych řekla, že jsem tomu nezdravě podlehla. I když nikdy jsem se nedostala až k nějaké poruše příjmu potravy, jako je bulimie nebo anorexie. Samozřejmě i dneska postavu řeším, ale nepřeháním to.
Vaříte?
Moc času na vaření sice nemám, ale není to pro mne neznámá činnost.
A jste dobrá kuchařka?
Nechci se chválit, ale můj partner si nestěžuje. Dokonce mě chválí. Například dnes jsem dělala brokolici se sýrem a bylo to moc dobré.
Jak se vařilo u vás doma, když jste byla dítě?
Pocházím ze Smrčku, vesničky na Chrudimsku, kde žije něco málo přes sto obyvatel, takže základem naší stravy bylo to, co jsme si sami vypěstovali, k tomu králíci, drůbež, prostě typická venkovská strava. Maminka je skvělá kuchařka, babička také a já se vlastně ani vařit neučila, byla jsem u toho a leccos jsem odkoukala. Taťka se zase věnuje zahradě, pěstuje všechno možné, a dokonce máme pole s vlastními brambory. Není to tak dlouho, co jsme je byli sbírat.
Většina lidí má nějaké oblíbené jídlo. Jaké je to vaše?
Miluji svíčkovou od mojí maminky, tu si dám vždycky a hrozně se na ni pokaždé těším.
Umíte ji také?
Ještě jsem ji nikdy sama nedělala, ale určitě na to jednou dojde.
A co je vaším kulinářským majstrštykem?
Umím dobře péct, koláče, buchty, vlastně cokoliv. Dokonce i miniaturní svatební koláčky, které se u nás rozdávají po vesnici naaranžované v krajkovém košíčku společně se svatebním oznámením. Už jsem je dělala několikrát, mám na ně rodinný recept a jsou vynikající, i když dost pracné.
Upečete si je i na vlastní svatbu?
Trefila jste se, svatbu opravdu plánujeme, ale na tu svoji je péct nebudu, protože to by mi nepřineslo štěstí. Koláčky musí upéct někdo jiný a nevěsta je na závěr jenom pocukruje.
Text: Marie Formáčková, foto: Shutterstock a archiv Karolíny Blehové