Ptáme se VIP

S vařečkou v ruce


JIŘINA ANNA JANDOVÁ, ZPĚVAČKA A SKLADATELKA

Vystudovala sice ekonomii, ale zpěv a hudba ji nemohly minout. Vyrostla totiž v rodině trojnásobného zlatého slavíka Dalibora Jandy, kde se koncerty a hudba skloňovaly ve všech pádech. A tak se naučila hrát na kytaru a klavír a začala zpívat. Dnes se na oba nástroje doprovází při svých vystoupeních – a těch je požehnaně, koncertuje totiž jak samostatně, tak společně se svým otcem, s nímž má krásný vztah a skvěle se spolu doplňují.

Ve svém věku zřejmě zdraví ještě příliš neřešíte, že?

Už nejsem tak mladá, jak vypadám, je mi pětatřicet a zdraví už neberu jako samozřejmost, vím, že není samo sebou. Před pěti lety jsem prodělala nepříjemnou operaci, měsíc jsem byla v nemocnici a nevypadalo to se mnou dobře. Od té doby se víc pozoruji a snažím se sama sobě neubližovat.

Jak to máte se stravováním? Vaše štíhlost je výsledek silné vůle, nebo k vám byla v tomto směru vlídná příroda?

Vždy jsem byla štíhlá a není to výsledek žádného boje. Máme to v genech, takže jsem se nikdy v jídle omezovat nemusela, ale pravda je, že jsem v tomto směru disciplinovaná. Přemýšlím, co jím, v kolik hodin a proč. A hlavně se vyhýbám tomu, co mi neprospívá.

Umíte vařit?

Bylo by troufalé říct, že jsem super kuchařka, ale vařím ráda a často. Prošla jsem dokonce televizní kulinářskou soutěží Prostřeno a vyhrála diváckou cenu. Diváky zřejmě zaujal tátův tradiční poctivý vývar, který dělá celou dobu, co jsem na světě, a zakládá si na něm. A také můj losos s dijonskou hořčicí nezůstal bez povšimnutí. Potěšilo mě to.

U vás doma tedy vaří táta?

Hlavní slovo v naší kuchyni má maminka, která vaří naprosto skvěle. Sice tvrdí, že to není její koníček, ale vypracovala se k dokonalosti a myslím, že neexistuje nic, co by nezvládla. Táta je sváteční kuchař, který se k plotně postaví jen zcela výjimečně, ale umí to povýšit na mimořádnou událost. Dlouho se na to chystá, všichni mu asistujeme a pak hlavně chválíme. Ale je důvod, má na vaření talent.

Jste neustále na cestách, máte spousty koncertů, to ale se zdravou životosprávou nejde moc dohromady.

To je pravda, máme jiný rytmus. Před koncertem prakticky nejíme, čas na to máme až po návratu domů, tedy v noci. A během cest se stravujeme v restauracích a na benzinových pumpách, ale nestěžuji si, vždycky se dá vybrat něco, co je dobré a také zdravé.

Člověk dnes může navštívit restaurace s mnoha světovými kuchyněmi. Do které míříte nejčastěji?

Miluji asijskou kuchyni. K narozeninám jsem dostala poukaz na kurz zaměřený na vietnamskou kuchyni. Bavilo mě to, hodně jsem se o Vietnamu a jeho kuchyni dozvěděla a jsem ráda, že vietnamské restaurace jsou i u nás. Ale nemám v oblibě jenom jeden podnik, s kamarády je střídáme, hodnotíme a užíváme si.

Jak u vás doma vypadá lednička?

Prázdná není nikdy, ovšem obsah se mění. Když měl táta zdravotní problémy, uzpůsobili jsme naše nákupy jeho potřebám. Dnes už je na tom dobře, takže je zase radost se do naší ledničky podívat.

Jaký je váš recept na radost?

Mít kolem sebe dobré lidi, rodinu a dělat to, co člověka baví. Mám štěstí, nic z toho mi neschází, koncertuji, skládám, plánuji. Vydávám v poslední době spíš jednotlivé písničky než alba, mám roztočený videoklip, spolupracuji s Jiřím Burianem, který si říká Kapitán Demo, jezdím s tátou, který má všude vyprodáno. A už mi přestalo vadit, že tahle naše rodinná spolupráce někomu překáží. Nám ne, my jsme spolu rádi a pro mě je to skvělá škola.

Moravský vývar Hurikán

500 g morkových kostí, 500 g hovězí kližky, 500 g hovězích žeber, 500 g hovězího předního, 4 cibule, 6 mrkví, 3 brambory, kořenová petržel, sůl

Maso opláchneme, osušíme, dáme s kostmi do velkého hrnce, zalijeme studenou vodou a na středním plameni necháme probublávat asi tři hodiny. Během vaření odebíráme pěnu, a když je maso měkké, přidáme sůl. Poté maso i kosti vyndáme a necháme vychladit v lednici. Vývar přecedíme přes jemný cedník do druhého hrnce. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky a přidáme do vroucího vývaru. Vaříme ji ne úplně doměkka. Maso nakrájíme na tenké plátky (proti vláknu), vložíme je do polévkového talíře, přidáme kousky zeleniny (petržel nepoužijeme!) a zalijeme horkým vývarem.

Dijonský losos

4 porce lososa, 1 citron, petržel

Marináda: citronová šťáva z 1/2 citronu, 2 lžíce medu, 2 lžičky dijonské hořčice, 1,5 lžičky sušeného česneku, 2 lžíce olivového oleje, ½ lžičky sladké papriky, sezamová semínka

Předehřejeme troubu na 200 °C, připravíme zapékací mísu, do které nalijeme na dno trochu olivového oleje, dáme plátky citronu, na ty uložíme kousky lososa a potřeme dvěma třetinami marinády (všechny ingredience na marinádu promícháme předtím v misce). Pečeme asi 15 minut, poté potřeme zbytkem marinády a dáme na tři minuty na 220 °C dopéct a servírujeme posypané sezamem a se šťouchaným bramborem.

Text: Marie Formáčková, foto: Shutterstock a archiv Jiřiny Jandové (publikováno v časopise Zdraví 5/25)

Koupit časopis