Rubriky,  Zdraví v kuchyni

Vítáme jaro v kuchyni

Duben je čas prvních jarních bylinek. Byla by škoda nevyužít jejich léčivé síly v kuchyni, kam můžete propašovat i bylinky plané, jako je medvědí česnek, kopřivy, pampelišky, violka vonná nebo sedmikrásky, které vám rostou na zahrádce nebo je nasbíráte při jarní procházce.

Lasagne se špenátem a čerstvými bylinkami

Budete potřebovat: lasagne, čerstvý špenát, hrst čerstvých kopřiv, čerstvé oregano na ozdobu, 1 menší cibule, 4 stroužky česneku, několik lžic smetany, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 400 ml mléka, 400 g tvrdého sýra, sůl, pepř
Na oleji osmažte pokrájenou cibuli, přidejte krátce spařený špenát, kopřivy, prolisovaný česnek, osolte, opepřete, přidejte smetanu a krátce povařte. Pak připravte bešamel: nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a usmažte světlou jíšku. Zalijte mlékem, dobře rozmíchejte a uvařte řídkou kaši, do které přidáte zhruba 1/3 nastrouhaného sýra a za stálého míchání necháte rozpustit. Osolte a opepřete. Pak do vhodného vymaštěného pekáčku nebo zapékací mísy střídavě dávejte vrstvy bešamelu, lasagní (podle druhu a způsobu přípravy předem krátce povařené), špenát, bešamel, posypte nastrouhaným sýrem, pokračujte: lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr, lasagne… Poslední vrstvu pak posypte zbylým nastrouhaným sýrem. Pekáč přikryjte alobalem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Po půl hodině odkryjte a dopečte do mírného zezlátnutí povrchu. Podávejte ozdobené čerstvým oreganem.

Květákové placičky s ochucenou smetanou

Je na to třeba: 1 květák, hladká mouka hladká, 2 vejce – žloutky a bílky zvlášť, mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek, hladkolistá petrželka, olej na smažení, zakysaná smetana, česnek, pažitka

Květák opláchněte, zbavte košťálu a pevných částí, ale zelené lístky nevyhazujte, dejte je do hrnce s vařící osolenou vodou a vařte asi 10 minut. Květák nemá být měkký, jen lehce předvařený. Poté jej vyjměte a nechte vychladnout. V míse si zadělejte ze dvou žloutků, mouky a mléka těstíčko jako na palačinky, ale hustší, přidejte sůl, pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Pak rozeberte květák na růžičky a nastrouhejte na hrubém struhadle do mísy s těstíčkem. Přidejte nasekanou petrželku a lístky květáku, vše pečlivě promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech ho opatrně vmíchejte do květákového těsta (díky sněhu budou placičky nadýchané). Nechte asi deset minut odpočinout a pak smažte placičky na rozehřátém oleji. K podávání si připravte jednoduchý dip ze zakysané smetany, soli, česneku a nasekané pažitky.

Odlehčená vajíčková pomazánka

Je na to třeba: 6 vajec uvařených natvrdo, menší cibule (může být i jarní nebo červená), 2 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého selského jogurtu, lžička plnotučné hořčice, sůl, pepř, pažitka

Vejce a cibuli nakrájejte najemno. Osolte, opepřete a promíchejte s majonézou a jogurtem. Přimíchejte nasekanou petrželku. Podávejte s celozrnným chlebem. Ozdobit můžete i ředkvičkou a pažitkou.

Několik tipů

  • Mladé kopřivy se hodí do salátů, nádivek nebo z nich můžete udělat kopřivový špenát.
  • Květy sedmikrásek ochutí i ozdobí bylinkový čaj, ale také se hodí do salátů nebo na chleba s máslem.
  • Šťovík je vhodný do jarních polévek, omáček a pomazánek, chutná ale i na chlebu s máslem nebo sýrem.
  • Pampelišku můžete přidat do jarních polévek a salátů, ale pozor na její nahořklou chuť.

Text: Šárka Parkanová, foto: Sutterstock







Koupit časopis