Zdraví v kuchyni

Tuňákové mámení

Tuňák je nejenom zdravý, ale hlavně natolik lahodný, že i v konzervované podobě potěší naše chuťové pohárky. Možností, jak jej využít v kuchyni, je nespočet. My jsme pro vás připravili rychlé recepty s tuňákem v tomatové omáčce.

Foto: Shutterstock

Tuňák v tomatě s grilovanou zeleninou

Pro 4 osoby je třeba:

1 červená paprika

2 menší cukety

2 menší lilky

4 lžíce extra panenského olivového oleje

snítka rozmarýnu

2 balení tuňáka v tomatě

mořská sůl, pepř

Předehřejte troubu na 180 °C. Papriku nakrájejte podélně na osminky, cuketu a lilek na tenké plátky (asi 0,5 cm). Zeleninu potřete z obou stran olejem, použijte k tomu mašlovačku nebo štětec, a vyskládejte ji na plech. Přidejte rozmarýn a dejte péct na 10 – 15 minut, dokud lehce nezezlátne. Mezitím rozdělte tuňáka na talíře. Když je zelenina hotová, znovu ji zakápněte olejem, osolte a opepřete. Přidejte na talíř k tuňákovi a servírujte s pečivem.

Náš tip: Tento recept přichystejte jako předkrm nebo lehké jídlo na party pro přátele. V letních měsících můžete zeleninu připravit na grilu.

Foto: Shutterstock

Těstoviny à la Puttanesca s tuňákem

Pro 4 osoby:

500 g sušených krátkých těstovin (penne, spirály, mašličky)

menší sklenice černých oliv, pokrájených

2 lžíce kapary

100 ml rajčatového pyré

2 stroužky česneku

2 lžíce extra panenského olivového oleje

lístky oregana nebo bazalky

1 balení tuňáka v tomatě

sůl, pepř

Těstoviny dejte vařit v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu. Mezitím nakrájejte česnek na plátky a minutu jej opékejte na velké pánvi s olivovým olejem. Přidejte tuňáka i s omáčkou, rajčatové pyré, olivy a kapary. Nechte několik minut prohřát, aby se chutě spojily, nakonec dochuťte bylinkami, solí a pepřem. Do pánve přidejte uvařené a scezené těstoviny, promíchejte s omáčkou a ihned podávejte. Pro výraznější chuť můžete posypat čerstvě nastrouhaným parmazánem.

Náš tip: Toto jídlo je výživné, pestré a zároveň lehké. Hodí se pro celou rodinu, může tudíž představovat výtečnou teplou večeři. Na jeho přípravu vám bude při troše šikovnosti stačit čtvrthodina.

Proč je zdravý?

Maso tuňáka je bohaté na bílkoviny, ale především na fosfor, který je velmi důležitý pro udržování rovnováhy nervového systému, ale také pro zdravé zuby a kosti. Tuňák je také zdrojem vitaminu PP (niacin), který řídí metabolismus nasycených kyselin a cholesterolu, a vitaminu B12, který napomáhá růstu buněk.

Text: Jana Brodanská, foto: Shutterstock a archiv redakce







Koupit časopis