Ořešák královský je skutečným králem
Tento velmi užitečný a navíc i dekorativní a medonosný strom se vyplatí pěstovat – tedy pokud máte kde!
Je velmi příjemné, když si na zahradě, ale i jinde, můžete posedět ve stínu, který poskytují stromy. K tomuto účelu je ideální ořešák, zejména ten královský. Ovšem pouze v případě, že váš pozemek je dostatečně prostorný, protože tato dřevina je vysoká a její koruna velmi rozložitá, takže zastíní nejen vás při siestě, ale i stromy ve svém okolí.
Veskrze užitečný strom
Ořešák královský (Juglans regia), nazývaný také ořešák vlašský, je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých, který může dorůstat až do výšky 45 metrů. To se týká především původní divoké formy, kultivary, které vysazujeme na zahradách nebo i veřejných prostranstvích jsou nižší, ale mají rozložitější korunu. Ořešáky patří k nejpěstovanějším dřevinám na světě, a to nejen kvůli stínu, který poskytují, ale především proto, že mají chutné a velmi zdravé plody a kvalitní dřevo, které je vysoce ceněné například řezbáři nebo výrobci nábytku. K léčebným účelům se využívají také oplodí a listy, které spolu s kůrou a dalšími částmi stromu nacházejí uplatnění i v barvířství a při výrobě přírodní kosmetiky. V kuchyni je oblíbenou ingrediencí olej z vlašských ořechů stejně jako ořechové octy. A to ani nemluvě o stovkách receptů hlavně na sladké pokrmy, v nichž jsou vlašské ořechy jednou z nejdůležitějších složek. A v mnohém domácím likérníku se určitě skrývá alespoň jedna lahvička domácí ořechovice. Ořešák královský je opravdu velmi užitečný a navíc i dekorativní a medonosný strom, který se vyplatí pěstovat, pokud máte kde. I když pochází ze západní Asie a jihovýchodní Evropy, už od středověku patří i do našich končin.
Proč ořešák prospívá zdraví?
Protože obsahuje třísloviny, hořčiny, silice a vitaminy, především skupiny B. Sbírají se mladé listy a zelené oplodí v době dozrávání plodů, posléze následuje jejich sklizeň. Listy i oplodí mají podobné léčebné vlastnosti a nálev z nich se odpradávna užíval například při chudokrevnosti, což ovšem ani zdaleka není jediný blahodárný účinek. Přípravky z listů a oplodí ořešáku významným způsobem čistí krev, proto se uplatňují při léčbě různých kožních chorob. Doporučují se při zánětlivých onemocněních orgánů zažívacího traktu, ke snižování hladiny cukru v krvi a pomáhají i při menstruačních a jiných gynekologických potížích. Ořešáková tinktura má silné antibakteriální a protizánětlivé účinky, zejména proti stafylokokům, i z toho důvodu se používá k vnitřní dezinfekci. Silný odvar z ořechových listů pomáhá odstranit nadměrné pocení nohou, sedací koupele jsou vhodné při zánětu konečníku, hemoroidech nebo při gynekologických obtížích. Ořechová tinktura i odvar se uplatňují také jako kloktadlo při krvácení dásní, parodontóze, zánětech dutiny ústní i k potlačení zápachu z úst.
Plody čili ořechy
To je to, oč tu běží a co je pro většinu lidí hlavní důvod, proč ořešák pěstují. Vlašské ořechy jsou velmi výživné. Obsahují množství tuků, v nichž převažují nenasycené mastné kyseliny omega-3, bílkoviny, vitaminy B1, B2, B3, B6 a B9, provitamin A (betakaroten) a menší množství vitaminů C a E. Z minerálů a stopových prvků v nich najdeme například železo, vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor nebo draslík. Při rozumném dávkování, což je zhruba jedna hrst jader za den, mají ořechy, které patří k silným antioxidantům, velice blahodárné účinky na snižování cholesterolu, regulaci krevního tlaku, posilují střeva a ulevují při astmatu. Jejich konzumace je vhodná při angině pectoris a hlavně jako prevence infarktu, mozkové mrtvice nebo chudokrevnosti. Ořechy, a to nejen vlašské, podporují psychiku a působí proti nervovému vyčerpání a stresu a jsou výborným zdrojem energie pro buňky, včetně těch mozkových! V neposlední řadě mají pozitivní vliv na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky, i proto jsou součástí nejednoho kosmetického přípravku.
Aby dlouho vydržely
Měli bychom ořechům najít suché, chladné a tmavé místo do teploty 20 °C. Další možností je lednička, kde mohou být zhruba půl roku, v mrazničce až jeden rok. Důležité je uložit ořechy do plastové krabičky nebo sáčku a neprodyšně uzavřít, protože by neměly přijít do kontaktu s jinými potravinami. Můžeme je také naložit do medu nebo zavařit. A jak „vyrobit“ ze starších ořechů chutí i vzhledem takřka stejné jako z nové sklizně? Stačí je alespoň 24 hodin louhovat ve vodě, kterou alespoň dvakrát nebo ještě lépe třikrát vyměníme.
Text: Anežka Kollmanová, foto: Shutterstock a archiv redakce
Můžete vyzkoušet i ořechovou omáčku!
Budete na ní potřebovat: 300–400 g loupaných vlašských ořechů, 5–8 cibulí, zhruba 7 stroužků česneku, 0,5 l kuřecího vývaru, 1–2 polévkové lžíce vinného octa, trocha másla nebo oleje, 2 bobkové listy, 5 celých nebo půl lžičky mletého hřebíčku, lžička skořice a sladké či ostré papriky, sůl, mletý pepř, popřípadě další koření podle své chuti a fantazie – šafrán, semínka koriandru – a bylinky, například zelenou petržel
Postup:
Na másle nebo oleji nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a zalijte vývarem. Vmíchejte nastrouhané nebo umleté ořechy smíchané s utřeným česnekem a vším dalším sypkým kořením. Přidejte ocet a vše nechte lehce probublávat dvacet minut až půl hodiny. Někdo omáčku zahušťuje trochou mouky a zjemňuje smetanou ke šlehání. Ale jak již bylo řečeno, receptů je celá řada a každý je trochu jiný. Záleží tedy jen na vás, k jakému masu či zelenině ořechovou omáčku naservírujete a jaké další ingredience a postupy při její přípravě použijete.