Těstovinové variace
Zavzpomínejte na dovolenou v Itálii a uvařte si vynikající, ale zároveň jednoduchá jídla z těstovin. Jsou lehká, zdravá, zasytí a naděláte s nimi velkou parádu estetickou i chuťovou.
Pikantní špagety
špagety, sůl, 2 chilli papričky, 4 stroužky česneku, olivový olej, parmazán, zelené bylinky na ozdobu
Uvařte špagety podle návodu. V pánvi na lžičce olivového oleje zprudka orestujte jemně nakrájené chilli papričky a česnek, promíchejte se slitými špagetami. Podle chuti můžete dosolit a opepřit. Servírujte. Můžete posypat parmazánem a nasekanými bylinkami.
Penne v červeném
těstoviny penne rigate, konzerva loupaných rajčat, černé olivy, 1 menší cibule, 5 stroužků česneku, olivový olej, sůl, pepř, oregano, mozarella
Uvařte penne podle návodu. Než se uvaří, osmahněte na olivovém oleji jemně nakrájenou cibulku, přidejte prolisovaný česnek, nakrájená rajčata jen s půlkou jejich šťávy (zbylou můžete podle potřeby dolít), přidejte sůl, pepř a oregano, povařte a přidejte černé olivy. Omáčku promíchejte s těstovinami a nadrobenou mozarellou a můžete podávat.
Krevetové tagliatelle
těstoviny tagliatelle, mražené krevety, 3 stroužky česneku, cuketa, máslo, bylinky, sůl, pepř
Uvařte těstoviny podle návodu. Krevety nechte rozmrazit a slijte z nich přebytečnou vodu. Opečte je na pánvi na rozehřátém másle, přidejte česnek, nakrájenou cuketu, sůl, pepř a podle chuti bylinky. Směs rozložte na těstoviny a podávejte.
Co je co
Farfalle – mají tvar mušliček a hodí se k masovým směsím, můžete je zapéct
Penne rigate – krátké trubičky, které si rozumějí s ostrými omáčkami
Špagety – úzké, dlouhé, hodí se téměř ke všemu
Makarony – podobné špagetám, ale jsou tlustší a duté
Tagliatelle – široké, dlouhé nudle, bývají smotané do tak zvaných hnízd, chutnají s houbami a masovými omáčkami
Tortellini – těstoviny ve tvaru taštičky jsou nejčastěji plněné sýrem, houbami nebo masem
Campanelle – malé kornoutky s vroubky se hodí jako přílohy k jídlům s omáčkou
Fusilli – lidově řečeno vřetýnka – můžete jen posypat parmazánem nebo zvolit jako přílohu
Cavatappi – kolínka, která se hodí jako příloha nebo k zapékání
Dobré rady
- v obchodech seženete speciální hrnce na vaření těstovin, které vám ulehčí práci
- aby vám při vaření nevykypěly, přidejte do vody i lžíci olivového oleje
- vařte je vždy v osolené vodě
- Jamie Oliver radí: na omáčky, které připravujete k těstovinám, si vždy schovejte trochu vody, ve které jste vařili těstoviny
- po ruce vždy mějte: konzervu rajčat, sušená rajčata v oleji, nakládané kapary, nakládané žampiony, nakládané artyčoky, olivový olej, parmazán – vždy vykouzlíte dobrou večeři
- v supermarketech jsou k sehnání čerstvé chlazené těstoviny, které mají neodolatelnou domácí chuť
Text: Jana Brodanská, foto: Shutterstock