Vánoce a Silvestr se neobejde bez chlebíčků!
Obložené chlebíčky považuje většina českých gurmánů za národní bohatství. Český chlebíček je česká specialita, ale co jinde ve světě, pochutnávají si na něčem podobném?
Kdekoli se lidé potkávají za účelem nějaké oslavy, obvykle nechybí nenáročné občerstvení na jedno až tři kousnutí. Velmi žádané, protože praktické a chutné, jsou nejen obložené chlebíčky, ale také kanapky a jednohubky. Kanapky jsou menší než chlebíčky a k jejich přípravě se používají nejrůznější druhy pečiva, často i lehce opečeného, nebo třeba také košíčky z listového těsta. Jednohubky jsou ještě menší – jak napovídá už samotný název, jejich rozměry odpovídají zhruba jednomu soustu. Z praktických důvodů nejsou jednohubky tak bohatě zdobené jako chlebíčky a manipulaci s nimi většinou usnadňují různá napichovátka či párátka. Pár lehkých soust průběžně trochu zaplní žaludek a vždy přijde vhod ke sklence dobrého vína. Navíc rozmanitost těchto malých gastronomických klenotů nemá hranice. Obzvlášť v rámci celospolečenských svátků, například Vánoc nebo oslav konce roku, vyrábějí cateringové firmy
i lidé doma studenou kuchyni jako o život. Novým trendem je zapojování dětí do procesu příprav
a vytváření variant hlavně pro ně – kreativitě rodičů se při tom meze nekladou.
Výhodou sendvičů je jejich snadná příprava doma
Díky rychlosti přípravy, variabilitě a jednoduchosti balení pro pozdější konzumaci se zdá, že se po vzoru tak zvaného belgického modelu budou pracovní obědy skládat hlavně z donesených sendvičů. Proto je třeba dívat se na ně jak z praktického, tak ekonomického i výživového hlediska. „Jaký sendvič si kdo vyrobí či oblíbí, to je na každém. Já jsem zastáncem rčení všeho s mírou a podle mě by měl dobrý sendvič obsahovat maximálně 4 až 5 surovin – aby se navzájem nerušily chutě. Tak si najděte ty své!“, říká Michal Suchánek je šéfkuchařem v jedné z nejvýznamnějších pekařských společností La Lorraine Bakery Group, která je mimo jiné největším výrobcem francouzských baget a výrobcem pravé Kornbagety.
Několik receptů
Chlebíček s pikantní avokádovou pastou a krevetami
1 porce: 2 plátky zemského chleba s kvasem, 1/2 avokáda, čili paprička, sůl, pepř, limeta, 8 ks krevet, 6 ks rajčátek
Avokádo rozmačkáme, přidáme posekané chilli, sůl, pepř a šťávu z limety. Zemský chléb nakrájíme na plátky, opečeme v toustovači a potřeme avokádovou pastou. Krevety (mohou být naloženy v čili, česneku, sójové omáčce a limetové šťávě) prudce orestujeme na oleji a přidáme rozpůlená rajčátka. Vše naaranžujeme na pastou potřené plátky chleba.
Chuťovky z řemeslné bagety: lososová, ančovičková a krevetová
Lososová: řemeslná bageta, avokádo, česnek, sůl, limeta, losos gravlax, čerstvá okurka, křepelčí vejce, čerstvý kopr
Avokádo rozmačkáme a dochutíme rozetřeným česnekem, solí a šťávou z limety. Řemeslnou bagetu nakrájíme na kolečka, potřeme je avokádovou pastou, přidáme lososa gravlax (losos nakládaný se solí a cukrem), plátky čerstvé okurky a půlku křepelčího vejce. Ozdobíme snítkou kopru.
Ančovičková: řemeslná bageta, majonéza, dijonská hořčice, polníček, křepelčí vejce, ančovičky, černé olivy
Kolečka řemeslné bagety potřeme majonézou smíchanou s trochou dijonské hořčice. Přidáme polníček, 2 plátky křepelčího vejce a ančovičku. Na ozdobu použijeme půlku černé olivy.
Krevetová: řemeslná bageta, majonéza, pikantní ajvar, pečená paprika, krevety, čili paprička
Majonézu smícháme s trochou ajvaru a směsí namažeme kolečka řemeslné bagety. Přidáme plátek pečené oloupané a ochucené papriky, orestované krevety a nakonec kousek čili papričky.
Sendvič z croissantu s cibulovo-meruňkovým čatní a hovězí šunkou
1 porce: 1 máslový croissant, 1 PL cibulovo-meruňkového čatní, 20 g jemně uzeného plátkového sýru, 30 g hovězí šunky nebo roastbeefu, kyselá okurka, čerstvá saturejka nebo řeřicha
Máslový croissant z jedné strany podélně prokrojíme a namažeme cibulovo-meruňkovým čatní (cibule svařená s meruňkami, cukrem a trochou červeného vína). Doplníme plátky uzeného sýra, kousky hovězí šunky (nebo roastbeefu) a kousky kyselé okurky na vyvážení chutí. Nakonec přidáme čerstvou saturejku (nebo řeřichu).