Čas na cukroví
Holandské sušenky
Připravte si 280 g hladké mouky, 130 g másla, velké vejce, 140 g hnědého cukru, lžičku prášku do pečiva, špetku soli, 3 lžičky skořice, lžičku mletého hřebíčku, lžičku muškátového oříšku, kapku vanilkové esence, 1/2 lžičky kardamomu, 1/2 lžičky zázvoru a 1/2 lžičky bílého pepře.
Máslo nechte změknout a vyšlehejte ho s cukrem do pěny. Přidejte vejce, vanilku a koření. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a sypkou směs postupně vmíchávejte do máslové. Vzniklé těsto prohněťte a zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc odpočinout. Těsto rozválejte a klasickou formičkou či speciální formičkou s reliéfem vykrájejte tvary. V troubě předehřáté na 160 °C Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem asi devět minut.
Vánoční sušenky Speculaas se v Holandsku pečou na den svatého Mikuláše (Sinterklaas). Setkat se s nimi můžete také v Německu nebo v Belgii, kde se jim přezdívá Spekulatius.
Kaštanové makronky
Na 40 makronek si připravte 140 g mandlové mouky, 125 g moučkového cukru, 100 g bílků, 100 g krupicového cukru a lžičku kakaa holandského typu. Na náplň budete potřebovat 200 g kaštanového pyré, 200 g másla a 40 ml hnědého rumu.
Máslo nechte změknout a smíchejte ho s pyré a rumem. Vyložte dva plechy pečicím papírem. Pod papír vložte šablonu s předkreslenými kolečky o zhruba 3cm průměru ve 2cm rozestupech. Mandlovou mouku a moučkový cukr promixujte a prosejte přes jemné síto. Do elektrického mixéru vložte bílky a krupicový cukr. Šlehejte na nízké otáčky, dokud se nerozpustí cukr, poté otáčky mírně zvyšte a šlehejte, až dosáhnete stále tekuté, ale hustší lesklé konzistence. Znovu zvyšte otáčky, skoro na maximum, a šlehejte, dokud nevznikne pevný sníh. Celkem šlehejte asi devět minut. Přisypte kakao a na maximální otáčky šlehejte další minutu. Přidejte mandlovo-cukrovou směs a zlehka míchejte gumovou stěrkou, až dosáhnete tekuté konzistence. Hmotou poté naplňte cukrářský sáček s hladkou 11mm koncovkou a na plechu vytvořte kolečka. Plechem následně uhoďte párkrát o stůl, abyste se zbavili vzduchových bublin. Poté nechte půl hodiny odležet. Předehřejte troubu na 150 °C a pečte asi 20 minut. Potom ihned sundejte makronky i s papírem z plechu. Po vychladnutí je odloupněte a naplňte krémem.
Tekutá konzistence makronkového těsta by před plněním měla být taková, aby po vyjmutí stěrky vytvořená špička pomalu klesala zpět a nakonec zcela zmizela.
Finské koláčky
Nachystejte si 250 g másla, 250 g mouky, 250 g ricotty a švestková povidla.
Mouku s máslem smíchejte v hutnou drobenku. Poté zapracujte ricottu, zabalte vzniklé těsto do fólie a nechte půl hodiny v lednici odležet. Těsto pak rozdělte na tři díly, postupně podsypávejte moukou a vyválejte na asi 1,5 cm vysoké pláty. Rozkrojte na stejně velké čtverce, nařízněte všechny strany i rohy a levé trojúhelníky vždy ohněte ke středu tak, aby vznikl větrník. Na vzniklý pevný střed dejte lžičku povidel. Koláčky pečte na 220 °C a pozorně je hlídejte – jakmile se těsto nafoukne a začne zlátnout, jsou hotové. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem.
Finské tradiční vánoční koláčky se nazývají joulutorttu. Plní se povidly, která se speciálně připravují ze švestek s cukrem a skořicí.
Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock