Menu, které vám dodá energii
Proti únavě způsobené dlouhými zimními měsíci můžeme bojovat i vydatným, ale zároveň zdravým jídlem. Sestavili jsme pro vás menu, které dodá vitaminy, energii, a zároveň i dobrou náladu a vynikající labužnický zážitek.
Marinovaná červená řepa
500 g červené řepy, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, cibule, špetka tymiánu, sůl, pepř, čerstvý kozí sýr
Uvařenou řepu oloupejte a pokrájejte na silnější plátky. Z octa, oleje, koření a soli připravte zálivku, kterou nalijete na řepu. Dejte do lednice odležet alespoň na hodinu a párkrát promíchejte, aby se zálivka do řepy nasákla. Podávejte v misce, můžete ozdobit kousky kozího sýra.
Jehněčí kotletky s houbami
8 – 12 jehněčích kotletek, 1 citron, drcený česnek, pepř, olej , houby – lišky, smrže, ale mohou být i hříbky
Z kotletek odstraňte přebytečný tuk. Po obou stranách je potřete šťávou z citronu, drceným česnekem, pepřem a solí. Nechte uležet přes noc. Připravte si houby – pokud máte sušené, nechte je alespoň hodinu ve vodě, aby změkly. Zamrazené nebo jinak konzervované houby smíchejte se solí, pepřem a česnekem a osmahneme na másle na pánvi. Troubu předehřejte na 250 stupňů. Kotlety dejte do vymazaného pekáče. Asi čtyři minuty zprudka zapečte, pak snižte teplotu na 180 stupňů, odkryjte a pečte ještě čtvrthodinku; na tu přidejte do výpeku i osmažené houby.
Rajská polévka
2 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 1 l drůbežího vývaru, 500 g konzervovaných loupaných rajčat, 25 g másla, špetičku skořice, sůl, pepř, parmazán
Rajčata nakrájejte nadrobno. Na oleji v hrnci osmahněte najemno nakrájenou cibulku a zalijte ji horkým vývarem. Přidejte rajčata, sůl a pepř. Polévku za občasného míchání vařte asi dvacet minut na mírném ohni. Pak ji rozmixujte, nechte chvíli prohřát a přidejte do ní máslo nakrájené na kousky, a promíchejte, až se rozpustí. Přidejte špetku skořice a podle potřeby ještě osolte a opepřete. Servírujte posypané nastrouhaným parmazánem.
Proč je jíst?
Červená řepa – Je vynikajícím zdrojem křemíku, draslíku, hořčíku, železa, zinku, kyseliny listové. Má protisklerotické účinky, podporuje krvetvorbu, ovlivňuje pozitivně tvorbu inzulinu, podporuje látkovou výměnu, vylučuje škodliviny z těla.
Jehněčí maso − Velmi zdravé, téměř bez tuku, voní a má vysoký obsah bílkovin, vápníku, fosforu, železa, vitamínu B2 a dalších látek. Jehněčí maso je vhodné zejména pro zdravou nízkotučnou stravu jako kvalitní zdroj bílkovin. Jehněčí maso je vhodné i pro bezlepkovou dietu.
Rajčata − Obsahují betakaroten, vitamin B1, provitamin A, vitamin C, který pomáhá předcházet infekcím, a důležitý lykopen, jenž působí proti rakovině. Nejvíce ho dodají rajčata upravená tepelně na olivovém oleji nebo čerstvá rajčatová šťáva.