Pohyb a kondice,  Problém a řešení

V horku nezapomínejte dostatečně pít! Proč?

Nejenže se více hýbeme, ale kvůli vyšším teplotám se také více potíme. Tělo tak ztrácí tekutiny rychleji, proto bychom je měli doplňovat.

Žízeň je vlastně volání organismu o pomoc, a proto bychom měli tomuto pocitu předcházet. Zatímco hlad můžeme obelstít pitím vody, žízeň ničím neobejdeme. Obecně se dá říct, že by dospělý člověk měl vypít za den asi 20–40 ml tekutin na 1 kg tělesné hmotnosti. Doporučuje se pít v průběhu celého dne po menších dávkách. Náhlým zvýšeným přísunem tekutin totiž zbytečně zatěžujeme ledviny.

Sladké nápoje dodají rychle energii

Základem pitného režimu by měla být voda. Ochutit se dá třeba citronem, pomerančem, zázvorem nebo mátou. Dále také voda minerální, která je vhodná právě v horkých dnech, kdy se více potíme a přitom neztrácíme jen tekutiny, ale také minerální látky, jako je sodík, vápník, draslík a hořčík. Vhodné jsou i nejrůznější čaje nebo ředěné džusy. Právě ty mohou být dobrým zdrojem rychlé energie a hodí se třeba před sportovním výkonem. Lidé obézní a diabetici by ale měli sladké nápoje buď zcela vyřadit, nebo je nahradit light nápojem.

Vsaďte na nealko!

Shrnuto a podtrženo: ve vedrech bychom měli pít nealkoholické, neslazené a nepříliš studené nápoje. Vhodný je například vlažný čaj. Dobré je také nevystavovat se zbytečně slunci a zdržovat se spíše ve stínu. Pokud se člověk více potí, ztrácí spolu s vodou i soli. Aktivní lidé mohou přijmout i čtyři nebo pět litrů tekutin denně. Důležitá je hydratace před, během i po sportovním výkonu – a samozřejmě v průběhu celého dne.

Meloun plný vody

Přestože je hlavním zdrojem hydratace organismu pitná voda, tělo tekutiny přijímá také prostřednictvím potravin, zejména ovoce a zeleniny, případně polévek. Kdo si dá například v létě meloun, zavodní se velmi rychle – tříkilový meloun dodá našemu tělu dva litry tekutin. Obecně platí, že komu chutná právě ovoce a zelenina, je na tom se zavodněním lépe. Ačkoli drtivá většina nápojů tělo hydratuje, jsou i takové, které nás dehydratují. Patří k nim alkoholické nápoje. Jako jediný zdroj tekutin také není dobré mít silný černý čaj a kávu. Účinky kofeinu na lidský organismus vědci stále zkoumají. Podle posledních výzkumů může mít konzumace kofeinu mírný močopudný účinek u lidí, které obvykle kofein nekonzumují pravidelně. U osob, které kofein přijímají běžně, je tento účinek zanedbatelný. I tak je ale vhodné dát si ke kávě sklenici vody.


Čaje nebo ředěné džusy mohou být dobrým zdrojem rychlé energie a hodí se třeba před sportovním výkonem.
Foto: Shutterstock

Pozor na dehydrataci

Mezi první známky dehydratace patří zvýšená únava a bolest hlavy. Později se mohou přidat křeče a podrážděnost. „Pokožka je vysušená, kvalita pleti a vlasů je zhoršená. Dlouhodobá dehydratace může zapříčinit například vznik ledvinových kamenů, selhání ledvin, dekompenzaci souběžných onemocnění, tachykardii, nebo dokonce může vést až k infarktu,“ upozorňují odborníci. Na dehydrataci bychom si měli dát pozor hlavně u malých dětí. K přehřátí u nich může dojít například i při sportování a dětských hrách, a to hlavně v létě, pokud se děti zapomenou napít. V ohrožení jsou také senioři, u kterých se navíc přidává snížený pocit žízně. Měli by si proto odměřit třeba už po ránu potřebné množství tekutin a postupně, v průběhu celého dne, vodu po menších dávkách vypít.

Text: Ivana Dulková, foto: Shutterstock a archiv redakce







Koupit časopis