
Mluví se o něm jako o vlasovém mágovi!
Co nám o sobě prozradil kadeřník Michal Zapoměl?
Narodil se ve Všerubech na Plzeňsku a kadeřníkem se chtěl stát už jako malý kluk. Vlasy ho prostě fascinovaly a může za to paní učitelka v mateřské školce a její krásný drdol. Kadeřníkem se opravdu stal a vydal se sbírat zkušenosti do světa, konkrétně do USA, Anglie, Itálie a Kanady, aby poté všechny poznatky zúročil v rodné zemi. První salon otevřel v Plzni, další v Praze. A získal takový věhlas, že dneska už mu nikdo kadeřník neřekne, byť patnáctkrát získal titul Kadeřník roku.
Už na první pohled je vidět, že se o sebe staráte.
Samozřejmě, že se o sebe starám, byla by ostuda, kdybych na sebe nedbal. Snažím se vylepšit své klienty, takže sám musím jít příkladem. Měl jsem to tak odjakživa. Už jako malému klukovi mi babička vštěpovala, že člověk musí být vždy dobře oblečen, mít čisté prádlo a příjemně vonět. Já si to zapamatoval a snažím se být nejen vizuálně v pořádku, ale také v kondici. Pravidelně cvičím, jde mi hlavně o zpevnění těla. Takže se věnuji józe a spinningu, což je typ kardiovaskulárního cvičení.

Tvrdíte, že na vlasy nepatří nic, co je k jídlu. Ale strava má určitě vliv na jejich kvalitu…
To ano, když se dobře stravujeme, je to na vlasech vidět. Prospívá jim zelená zelenina, všechna možná semínka, avokádo, ořechy, oleje… Ale jako potrava, nikoliv vlasový prostředek. V dřívějších dobách, kdy nebyla vlasová kosmetika na trhu v dostatečném výběru, se používaly různé zábaly a vlasové masky, třeba olejové nebo žloutkové, ale ta doba už je pryč. Dnes máme skvělou vlasovou kosmetiku, která jde do samé podstaty vlasů nebo pokožky.
Když se dívám na vaše vlasy, tak se určitě stravujete správně.
Snažím se. Nesnídám, ráno si dám jedno jablíčko rozmixované ve vodě spolu s kolagenem a keratinem. Obědvám poke bowl, což je mimořádně zdravá směs zeleniny, masa, já dávám přednost kuřecímu, a mořských řas. Když se to správně ochutí, je to velmi dobré a mohl bych to jíst pořád. A večer jdu většinou s přáteli do nějakého ověřeného podniku. Miluji restauraci Vallmo, kde skvěle vaří Martin Makovička, je tam naprosto vynikající česká kuchyně.
Říkáte, že milujete českou kuchyni, ale ta moc zdravá není, nebo ano?
Vždycky záleží na úpravě – a česká kuchyně přece nejsou jen knedlíky utopené v sádle. Je pestrá, zdravá, nabízí výborné úpravy masa, které je samozřejmě důležité i pro kvalitu vlasů. Nemusím mít jako přílohu knedlíky, dám si radši brambory, zeleninu nebo přílohu úplně vynechám.

Umíte si sám něco uvařit?
Vaření miluji, myslím, že umím dobře dochucovat a rád připravuji svíčkovou, ovšem nemám na mysli omáčku, ale druh masa. To udělám na spousty způsobů a je to vždycky dobré. Také umím křupavé kuře na másle, mimochodem máslo je pro mne v kuchyni základ. Pořádal jsem vařící úterky pro přátele, teď máme přestávku, protože času není nazbyt, neboť mě čeká stěhování, ale brzy na to zase dojde.
Jste na sladké?
Když mi moje Kačenka udělá svůj tažený jablečný štrúdl, nikdy neodolám. Má ho stejně dobrý, jaký dělávala moje babička, křupavý, s karamelovou příchutí. Prostě Kačenka je skvělá.

Určitě se vás každý zeptá, kde se vzala hrubka ve vašem příjmení.
To je pravda, pokaždé na to přijde řeč, ovšem pokud jde o člověka znalého pravopisu. Ptal jsem se předků, kde se to vzalo, a podle rodinné legendy to kdysi špatně zapsal do matriky farář na Moravě, odkud pocházíme. Ale mně to nevadí, aspoň na mě lidé nezapomínají, byť jsem Zapoměl.
Text: Marie Formáčková, foto: archiv Michala Zapoměla