Čas na chutnou svačinu
Lososový bagel
Potřebné ingredience: celozrnný bagel, 50 g lučiny nebo žervé, kopr nebo rukolu podle chuti, malou červenou cibuli a 2–4 plátky uzeného lososa.
Bagel podélně rozkrojte (lze ho i krátce opéct v toasteru). Namažte spodní polovinu bagelu lučinou či žervé, poklaďte plátky lososa, přisypte trochu cibule pokrájené na kolečka a kopru/rukoly. Přiklopte vrchní částí bagelu a svačina je hotová.
Toasty nasladko
Na 4 porce budete potřebovat: 8 plátků toastového chleba, oříšek másla, 2 jablka, hnědý cukr, množství podle chuti, lžíci rozinek, lžíci nasekaných lískových ořechů a lžičku mleté skořice.
Chleby opečte v toustovači. Polovinu plátků chleba natřete máslem, strouhaná jablka smíchejte s trochou cukru, rozinkami, oříšky a skořicí. Směs poté navršte na máslem namazané chleby a zbylými plátky přiklopte.
Fazolový dip se zeleninou
Připravte si: cibulku s natí, 400g plechovku bílých fazolí, 2 lžíce pasty tahini, paličku česneku, 2 lžíce olivového oleje a trochu na pokapání, plátek bílého chleba, kůru z omytého citronu, 1/2 lžičky mletých koriandrových semínek, lžičku mletého kmínu a trochu na posypání a balíček chlebových placek.
Cibulku nakrájejte na kousky, fazole propláchněte a nechte okapat. Chléb namočte do vody a lehce vyždímejte. V mixéru rozdrťte cibulku a česnek, přidejte fazole a vše rozmixujte v pyré. Přidejte tahini, olej, chléb, citronovou kůru a koření a opět promixujte. Během mixování do směsi přilijte tři až čtyři lžíce studené vody. Nakonec jemně pokapejte olivovým olejem a poprašte kmínem. Dip podávejte s červenou paprikou pokrájenou na proužky, podélně nakrájenou karotkou, okurkou nebo řapíkatým celerem, ředkvičkami nebo jinou oblíbenou zeleninou.
Těstovinový salát
Nachystejte si: 250 g těstovin, sůl, olivový olej, červenou papriku, lístky čerstvé bazalky, plátek uzeného masa, několik plátků cukety a mrkev.
Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Poté je sceďte, zastříkněte olejem, promíchejte a nechte zchladnout. Papriku pokrájejte na kousky, cuketu a mrkev pokrájejte na kousky a na pánvi krátce poduste, následně všechnu zeleninu promíchejte s těstovinami. Přidejte i pokrájené uzené maso a bazalku. Zabalte do krabičky.
Text: Karolína Krausová, foto: Shutterstock