Zdraví v kuchyni

Dopřejte si ananas!

Škoda, že se v mnoha rodinách objeví na stole pouze jednou v roce jako vánoční dekorace. Je totiž velice zdravý a zaslouží si naši pozornost celoročně.

Objevitelským výpravám Kryštofa Kolumba vděčíme za mnohé, především za brambory, rajčata, papriky, fazole nebo kakao. A také za ananas. Díky tomu, že mořeplavci nechyběla odvaha ochutnávat pro Evropany zcela neznámé plodiny, které následně přivezl na starý kontinent, můžeme si na nich i po několika staletích pochutnávat také my, včetně ananasu. Poté, co tuto rostlinu zvanou ananasovník chocholatý z čeledi broméliovitých Kolumbus dovezl do Evropy, byla pro své plody pěstována ve sklenících jako vzácná pochoutka pro šlechtu. Dnes je ananas dostupný každému, komu chutná. Z Jižní a Střední Ameriky, kde ho indiáni znali a konzumovali již dávno před Kolumbem, se nakonec rozšířil do celého světa.

Funguje jako ochranka

O tom, že ananas obsahuje významné množství vitaminu C i některých vitaminů ze skupiny B a dalších, stopové prvky jako hořčík, zinek, železo, mangan, sodík, draslík a jiné, nikdo nepochybuje. Najdeme v něm také organické kyseliny citronovou, tartarovou nebo maleinovou, ovšem především bromelin, což je jeden z nejsilnějších trávicích enzymů, který štěpí bílkoviny. Díky této schopnosti plní v organismu ještě jednu, možná méně známou funkci – chrání před parazity a bakteriemi ve střevech. Bromelin se nachází jak v dužnině plodu, tak především v jeho stoncích, z nichž je zpracováván pro nejrůznější potravinové doplňky. Tento přírodní extrakt urychluje hojení různých poranění a zmírňuje bolest, i proto ho často používají sportovci například při podvrtnutí a podobných nehodách. Bromelin působí protizánětlivě a pomáhá jako podpůrná léčba při zánětech kloubů, dně a jiných revmatických problémech. Tím, že brání nadměrnému shlukování krevních destiček, je tento enzym prospěšný i v prevenci srdečních chorob, protože významně snižuje riziko trombózy. A ti, kteří zkoušejí redukovat váhu všemi možnými prostředky, určitě znají schopnost ananasu odvodňovat a odbourávat tuky v organismu. Tohle ovoce toho umí po všech stránkách opravdu hodně, a proto bychom ho měli pojídat v mnohem větším množství. V pevném i tekutém stavu.

Pijte čerstvou šťávu

V dnešní době to není žádný problém, protože existuje nepřeberné množství lisů na ovoce, které čerstvou šťávu vyrobí z jakéhokoliv ovoce i zeleniny, tedy i z ananasu. Vzhledem k tomu, že je močopudný, uplatňuje se čerstvá šťáva z něj jako prevence a podpůrná léčba nemocí močového ústrojí. Ananas v tekuté i pevné podobě poslouží také jako preventivní prostředek proti různým střevním chorobám a jako lék při průjmových onemocněních, ale i při zácpě. Pokud máte problémy se zažíváním a logicky se jich chcete zbavit, vyzkoušejte po dobu dvou týdnů každý večer před spaním zapít lžíci lněných semínek dvěma decilitry ananasové šťávy. Překyselený žaludek, který mnoha lidem také způsobuje potíže, uvede do rovnováhy sklenička ananasové šťávy se lžící citronové šťávy. Neuvěřitelné zdravotní a posilující účinky čerstvého ananasu ocení všichni, kteří se zotavují po nemocích, operacích a zraněních nebo při zvýšené fyzické námaze.


Ananas v tekuté i pevné podobě poslouží také jako preventivní prostředek proti různým střevním chorobám a jako lék při průjmových onemocněních, ale i při zácpě. Foto: Shutterstock

Nejen pro zdraví, i pro krásu

Ananas obsahuje značné množství biotinu, který má pozitivní vliv na pokožku, vlasy a nehty. Můžete ho nejen pojídat a popíjet, lze si z něj připravit i domácí kosmetické přípravky. Trápí-li vás pihy nebo tak zvané stařecké skvrny, namočte chomáček vaty nebo tampon do čerstvě vymačkané ananasové šťávy a po dobu dvaceti minut si jím jemně masírujte postižená místa. Tento úkon opakujte pravidelně čtrnáct dní. Skvrny začnou postupně světlat a nakonec zmizí. Na obličej a dekolt se hodí maska vyrobená ze dvou lžic tvarohu a jedné lžíce ananasové šťávy. Přísady smíchejte a směs naneste na obličej a dekolt, nechte působit dvacet minut a poté smyjte teplou vodou.


Recept navíc aneb Ananas v pivním těstíčku
Není složitý na přípravu. Z piva, vajec, mouky a trošky soli si připravíme hladké těstíčko, které necháme hodinu odpočinout v lednici. Ananas oloupeme – není to náročné, jen nesmíte použít tupý nůž. Nakrájíme ho na plátky, ty překrojíme na půlky a vyřízneme střed. V rozehřátém oleji smažíme kousky ananasu obalené v pivním těstíčku, které odkládáme na papírovou utěrku, abychom je zbavili přebytečného oleje. Podáváme s dipem ze zakysané smetany, který může být nasládlý,stačí do něj vmíchat například skořicový cukr a trochu citronové šťávy, nebo naopak ochucený špetkou chilli a soli, záleží jen na vaší fantazii a chuti.
Foto: Shutterstock

Ananas a sůl

Pokud se vydáte na dovolenou například na Havajské ostrovy, které jsou považované za ananasový ráj a dnes patří k největším producentům tohoto ovoce, může se vám stát, že k sladkým kouskům plodu dostanete sůl. A jako většina turistů ji necháte bez povšimnutí, protože budete mít pocit, že tyhle dvě poživatiny se k sobě nehodí. Pro „domorodce“ je to ovšem zcela běžná kombinace a dobře vědí, proč tak činí. Pokud nejsou plody dokonale zralé, obsahují zvýšené množství kyselin, které mohou podráždit ústní dutinu a poleptat i zubní sklovinu. Sůl takové účinky neutralizuje. Ale dlužno přiznat, že i zcela zralý ananas ve slané úpravě je vynikající a rozhodně stojí za vyzkoušení, a to nejen jako ozdoba pizzy nebo kusu masa, na kterém je zapečený plátek ananasu s vrstvou sýra. Ananas v jakékoliv podobě zkrátka patří do našich domácností po celý rok. Takže až příští měsíc budete zvažovat vánoční výzdobu, dejte si závazek, že ananas už nebude chybět na stole ani v dalších měsících.

Text: Anežka Kollmannová, foto: Shutterstock







Koupit časopis