Jak poznáme, že nám chybějí důležité vitaminy a minerály?
Stále jsme upozorňováni na to, že nedostatek některých vitaminů a minerálů nám může způsobovat řadu zdravotních problémů. Jak ale máme s jistotou poznat, že nám chybějí? A jakým způsobem je organismu máme dodat?
Není úplně snadné odhalit, že nám chybějí některé vitaminy. Stejně tak není jednoduché určit, které minerály potřebujeme doplnit. Nejčastějšími příznaky nedostatku jednoho nebo i více vitaminů a důležitých minerálů bývá celková únava, ochablost a snížená obranyschopnost organismu. Dalšími mohou být například krvácení dásní, praskání koutků úst, třepení a lámání nehtů, zvýšené padání vlasů, zhoršení stavu pleti a tak podobně. Signálů je celá řada a mnohé mohou upozorňovat na nemoci závažnějšího charakteru. Proto je v takových případech lepší poradit se s lékařem nebo s lékárníkem, případně si nechat udělat krevní testy.
Jídlo většinou stačí
Pokud je naše strava pestrá a obsahuje dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, ale také masa, mléčných výrobků, hlavně kysaných, i přiměřené množství tuků (některé vitaminy se rozpouštějí právě v nich), neměli bychom mít problémy s nedostatkem vitaminů a minerálů, protože jejich potřebné množství by měl pokrýt příjem z jídla. V případě, že některé potraviny jíst nemůžeme, například z důvodu alergie, nebo je nekonzumujeme prostě proto, že nám nechutnají či máme specifické stravovací návyky, je vhodné sáhnout po potravinových doplňcích s obsahem vitaminů a minerálů. Totéž platí i při rekonvalescenci po prodělané nemoci, kdy je na nějakou dobu nutné zvýšit dávky vitaminů, případně i minerálů. Také při zvýšené fyzické zátěži nebo nadměrném stresu nemusí být příjem ze stravy dostatečný.
Základem je céčko
Vitamin C je vynikající antioxidant, který pomáhá bojovat proti volným radikálům, udržuje vyrovnaný imunitní systém, podporuje vstřebávání železa, chrání před srdečními a cévními onemocněními, před vysokým krevním tlakem a celou řadou dalších, především civilizačních chorob. Jeho nedostatek může způsobovat záněty dásní, poruchy spánku, zvýšenou únavu a celkové zhoršení psychiky. Takzvané céčko patří k nejdůležitějším a nejzásadnějším vitaminům, které náš organismus potřebuje pro správné a bezproblémové fungování. „Denní dávka pro zdravého dospělého člověka je zhruba 60 až 100 mg, může být ovšem zvýšena na jeden až dva gramy u dospělých i dětí s chřipkovými symptomy, u sportovců či během pobytu v extrémních klimatických podmínkách,“ doporučuje MUDr. Vilím Šimánek, DrSc. Vitamin C lze přijímat i v podobě potravinových doplňků stejně jako další vitaminy a minerály.
Nejvíce přírodního céčka obsahuje ovoce a zelenina!
Z ovoce: citrusové plody, šípek, rakytník řešetlákový, brusinky, černý rybíz, jahody a mnohé další ovoce. Jeden pomeranč údajně pokryje doporučenou denní dávku vitaminu C.
Ze zeleniny: brokolice, květák, papriky červené i zelené, rajčata, kapusta a vůbec listová zelenina, brambory, kyselé zelí a další fermentovaná zelenina, tak zvané pickles. Špenát, nikoli na kost zmrzlý protlak, ale čerstvý, navíc obsahuje množství železa, jehož nedostatek způsobuje únavu, ospalost, zadýchávání se i při minimální zátěži a ztíženou tvorbu červených krvinek. Železo je také v červeném mase, fazolích, čočce, meruňkách, žloutcích, oříškách a dalších potravinách.
Komplex, ale naštěstí jen B
B-komplex je zažité označení pro skupinu vitaminů B, kterých je celkem osm a každý z nich má specifický přínos pro lidský organismus. Jejich fungování je vzájemně provázané, a proto je vhodné užívat je společně, tedy jako B-komplex. Tyto ve vodě rozpustné vitaminy – z těla jsou vylučovány močí, a proto je nutné je stále doplňovat – jsou nezbytné pro správné fungování metabolismu. Ovlivňují činnost nervové soustavy, podporují fungování mozku, ale také pomáhají udržovat zdravou pokožku, nehty i vlasy. Nedostatek vitaminů skupiny B způsobuje únavu, vyčerpání, neschopnost soustředit se, větší sklon k infekcím a také kožní problémy. Například vitamin B6 je důležitý pro zpracovávání bílkovin a kladně ovlivňuje zmíněnou nervovou soustavu, B12 se podílí na tvorbě červených krvinek, obměně buněk a účastní se přeměny živin na energii. Tělu můžeme tyto vitaminy dodávat ve formě pilulek, například dobře známým B-komplexem, nebo potravinovými rostlinnými i živočišnými zdroji. Bohaté jsou na ně celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, pšeničné klíčky, ryby, maso a vnitřnosti, vejce a mléčné výrobky nebo kvasnice. Důležité je mít na zřeteli, že vaření ani zmrazování vitaminům B neprospívá. V těchto a dalších potravinách, kupříkladu v tofu, fících, tmavé listové zelenině a mnoha dalších je také vápník.
Jak se projeví jeho nedostatek
Vápník patří k nejvýznamnějším minerálům v lidském těle, kde působí jako základní stavební kámen kostí a zubů. Ovlivňuje i činnost svalů a reguluje rytmus srdce. Pokud ho máme nedostatek, tělo si ho odebírá z kostí, ty pak řídnou a stávají se křehčími a osteoporóza je na světě. To, že nám vápník chybí, se projevuje i častými svalovými křečemi, nespavostí a zvýšenou únavou. Vitaminy B, stejně jako vápník a další důležitý minerál pro zdravé kosti, správnou činnost svalů, nervů, srdce a dobrou paměť, tedy hořčík, můžeme organismu pochopitelně dodávat také v podobě potravinových doplňků. Ale opravdu pouze jako doplňků, základ by měla tvořit strava. Navíc hořčík najdeme ve značné míře v tom, co rádi uzobáváme třeba u televize – mandle, rozinky, kešu ořechy, arašídy, vlašské ořechy nebo datle.
Jeden závisí na druhém
Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, proto je důležité, abychom jim dopřáli možnost společného vytváření silných a zdravých kostí. Déčko je také podstatné pro správné fungování imunitního systému. Jeho nedostatek, který se většinou projeví až po delší době, o to jsou pak následky závažnější, často způsobuje osteoporózu, tedy řídnutí kostí. Vitamin D souvisí i s řadou dalších závažných onemocnění. Jeho dostatek je důležitý pro pacienty s rakovinou a roztroušenou sklerózou. Na to, že máme málo vitaminu D, nás mohou upozornit i potíže se zrakem, s dásněmi a zuby, problémy se svaly a tak zvaně s nervy – když jsme podráždění, depresivní a nadměrně pesimističtí, může být jedním z viníků nedostatek vitaminu D. Dodávat ho organismu v patřičném množství není složité, stačí pobyt na slunci v přiměřené míře, konzumace ryb, jater, vajec, mléčných výrobků a v neposlední řadě rybího tuku. Ten dnešní už nemá pranic společného s rybinou zapáchající vazkou tekutinou, kterou do nás kdysi cpaly maminky. Spolknout například želatinovou tobolku plnou rybího tuku není problém pro děti ani pro dospělé. Na výběr je hned z několika doplňků stravy.
Text: Anežka Kollmannová, foto: Shutterstock a archiv redakce
Výkřiky
Takzvané céčko patří k nejdůležitějším a nejzásadnějším vitaminům, které náš organismus potřebuje pro správné a bezproblémové fungování.