Jak vařit zdravěji?
Obsahuje jídlo, které vaříte, důležité živiny, bez kterých se vaše tělo neobejde? Máme pro vás několik speciální tipů jak si usnadnit vaření a jak z potravin získat co nejvíce pro vaše zdraví!
Chcete, aby byl vývar chutnější a výživnější? Maso vložte do studené, nikoli do teplé vody. Pozvolným zahříváním se z masa do vody vyluhují výživné látky. Na přípravu hovězího vývaru použijte méně tučné hovězí maso – čím je maso vyzrálejší, tím bude vývar silnější. Tuk z vývaru dokonale odstraníte, když vývar necháte zcela vychladnout a přes noc jej vložíte do chladničky. Ztuhlý tuk pak z povrchu snadno seberete. Jíšku pokud možno připravujte světlou. Tmavá jíška není ze zdravotního hlediska vhodná. Zeleninové polévky také obohatíte o vitaminy, když do hotové polévky přidáte trochu najemno nastrouhané syrové kořenové zeleniny a dále ji už nevaříte. Mimochodem, polévky zbytečně nesolte. Raději je dochuťte nakrájenými zelenými bylinkami, jako je libeček, petrželka, pažitka nebo bazalka. Čerstvé bylinky polévku vylepší. Polévku místo těstovin a brambor obohaťte pohankou, kuskusem či polentou. Stačí jen troška – polévka bude ještě zdravější.
Náš tip
Pokud nemáte čas na ztuhnutí tuku ve vývaru, protáhněte přes jeho povrch papírovou utěrku či ubrousek – tuk do nich vsákne.
Šťavnaté a lahodné maso
Chcete, aby bylo šťavnaté a chutné? Vložte ho do vroucí vody (u polévek naopak). V horké vodě se stáhnou bílkoviny na povrchu masa, a tím zabráníte vyluhování šťávy. Chuť vařeného masa vylepšíte, když do vody přidáte zeleninu a uvaříte ji společně s ním. Maso před přípravou jen opláchněte pod tekoucí vodou a osušte utěrkou. Zásadně je nenamáčejte – ztratily by se z něj důležité vitaminy. Vařte je pokud možno vždy zvolna, při mírné teplotě a přikryté (například v tlakovém hrnci), aby pára neunikala a ve vývaru zůstaly aromatické látky. Při dušení podlévejte pouze horkou vodou či vývarem (nikdy ne studenou vodou). Pokud při přípravě na smažení použijte dřevěné náčiní (prkénko a paličku na naklepání), nejprve je namočte do studené vody, aby zbytečně nenasálo šťávu z masa. Smažte jen na kvalitním oleji (nejlépe rostlinném), který rozehřejete na teplotu 160–180 ºC a během smažení do masa nepíchejte – ztratilo by šťavnatost. Nezapomínejte ale, že z dietologického hlediska je lepší maso vařené nebo dušené!
Náš tip
Nejzdravější je maso rybí a zvěřinové, poté krůtí, kuřecí a slepičí či hovězí. V pořadí nejméně zdravé jsou uzeniny a vepřové maso.
Voňavá zelenina
Chcete, aby se v zelenině uchovaly vitaminy? Zeleninu před vařením omyjte celou (nikoli nakrájenou). Vložte ji do vroucí vody, vařte ji na mírném ohni a dobu vaření zbytečně neprodlužujte. Do vody při vaření přidejte sůl a při vaření květáku, celeru a chřestu ji můžete ochutit citronovou šťávou. Zelenina bude mít lepší barvu a bude zdravější. Zeleninu můžete vařit i v páře – pro uchování více vitaminů a minerálů. Jak na to? Do hrnce nalijte asi dva cm vody a vložte do něj napařovací podložku. Na ni rozložte zeleninu a přikryjte pokličkou. Vodu přiveďte k varu a vařte podle druhu zeleniny 8–15 minut. Během vaření vyzkoušejte, zda už je měkká. Zeleninu vařte přikrytou. Pouze zelí, kapustu a květák vařte odkryté, aby z nich unikly čpavé látky. Po uvaření zeleninu nenechávejte ve vývaru, ale uložte ji zvlášť.
Náš tip
Mladé lístky kedlubny využijte na ozdobu salátů či zapečeného pokrmu. Obsahují více minerálů a vitaminu C než sama kedlubna!
Křupavý salát
Aby vaše tělo ze salátů co nejvíce profitovalo, využijte pro jejich přípravu spíše sezonní zeleninu, která je kvalitnější a chuťově výraznější. V zelenině se také uchová více vitaminů, když do salátu přidáme ocet, citronovou šťávu, zakysanou smetanu nebo jogurt – kyselé prostředí váže vitaminy, které jsou rozpustné ve vodě. Pokud možno, zeleninu neloupejte – pouze ji oškrábejte nebo okartáčujte – pod slupkou je totiž nejvíce vitaminů. Pokud chcete, aby měl salát jemnou česnekovou vůni, mísu předem vytřete oloupaným a překrojeným stroužkem česneku. Do salátu dejte jen takové množství zálivky, které společně se salátem sníte. Vyluhují se do ní vitaminy rozpustné ve vodě. (Kdyby zelenina v salátu plavala, přijdete o cenné vitaminy!)
Náš tip
Většinu zeleninových salátů podávejte ihned po připravení, dokud je zelenina v nich křupavá. Pokud vás tlačí čas a potřebujete, aby váš salát získal čerstvou chuť, přidejte před podáváním jemně nakrájenou cibulku a nasekané bylinky či zelené natě.
Ivana Dulková, foto: Shutterstock