Zdraví v kuchyni

Jídelníček na léto plný barev a chutí

V létě si kromě zaslouženého odpočinku můžeme dopřávat i dobré jídlo, také zasloužené. Platí pro ně ale dvě základní rady: jídelníček odlehčete a kupujte jen kvalitní a čerstvé suroviny. Díky vhodně zvoleným potravinám si nejen pochutnáte, ale můžete se i ochladit.

Horké letní dny jsou jako stvořené pro konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce. A protože je víc než kdy jindy nutné dodávat tělu tekutiny, dopřávejte si okurky, papriky, rajčata nebo melouny v hojné míře, neboť právě ony jsou bohaté na vodu. Využít je můžete klasicky do salátů, ale i k méně tradičním kombinacím. Zeleninové saláty zpestřete například ostružinami, malinami, jahodami či citrusy, vynikající jsou také jahody s čerstvě namletým pepřem a balzamikovou redukcí. V létě se nemusíte bát ani masa, které je zdrojem bílkovin, ale nemělo by být příliš tučné – ideální je kuřecí, krůtí, králičí a hovězí – a rozhodně musí být vždy čerstvé a co nejdříve zpracované. V letním jídelníčku nemusí chybět ani sýry, ale upřednostňujte ty přírodní typu cottage, žervé či ricotta. Udělat z nich můžete i osvěžující pomazánky, do kterých přidáte sezonní bylinky. V horkých dnech, kdy se hodně potíme, zvyšte konzumaci banánů, které obsahují draslík, jenž pocením ztrácíme. Bílý jogurt se sezonním ovocem je ideální snídaní či svačinou. Nejenže si pochutnáte, ale organismu dodáte bílkoviny, laktobacily, kvalitní sacharidy, vlákninu a vitaminy. Alternativou jogurtu může být tradiční islandský zakysaný mléčný výrobek Skyr s vysokým obsahem proteinu.

Zchlaďte se

Mezi potraviny, které umějí ochladit, patří již zmíněná okurka, která najde uplatnění nejen v salátech, ale můžete si z ní připravit osvěžující limonádu. Nebo oblíbené tzatziki. K přípravě potřebujete jen bílý řecký jogurt, okurku, koření tzatziki, česnek, sůl, pepř a olivový olej. Na ozdobu můžete použít mátu, což je vynikající zchlazující bylinka. Mátu můžete přidat do salátů, lehkých dezertů, do citronády nebo domácího ledového čaje. Dalším ochlazujícím tipem je kopřiva. Kromě toho, že stimuluje slinivku, která je zodpovědná za produkci trávicích enzymů, zlepšuje také metabolismus, což je v létě velmi důležité. Vyztkoušet můžete i meduňku, která se hodí do zmrzlin, sorbetů, nápojů i lehkých dezertů. Pro zchlazení organismu můžete využít také osvědčený tip Indů a Mexičanů – chilli papričky. Ty nastartují pocení, které podporuje ochlazování těla.

Fenomén smoothie

Jedním z nejlepších způsobů, jak ovoce a zeleninu zužitkovat a získat z nich maximum látek prospěšných organismu, jsou smoothies – čerstvé ovocné a zeleninové koktejly. Samotná výroba smoothies není nic obtížného: zkrátka vezmete, co máte k dispozici, a mixujete. Kombinace surovin záleží zcela na vašich chutích. Do smoothie můžete kromě ovoce a zeleniny přidat i oříšky, semínka, bylinky, jedlé květy, vodu nebo mléčné výrobky. Smoothie probudí a osvěží organismus, dodá vitaminy a spoustu vlákniny z rozmixované dužniny plodů. Je výborné jako lehká a svěží snídaně, která dodá energii a potřebné živiny, v létě může nahradit i svačinu nebo se stát lehkým obědem. Pokud jej necháte dostatečně vychladit nebo do něj přidáte zmrazené ovoce, například maliny, stane se nepostradatelnou součástí vašeho letního jídelníčku.

Text: Anna Němcová, foto: Shutterstock a archiv redakce







Koupit časopis