Ladíme do zelena!
Příroda se probouzí po zimním spánku a spolu s ní se budou zelenat i naše recepty.
Křepelky s hráškem a slaninou
Potřebné suroviny:
30 ml olivového oleje
6 křepelek (cca 250 g)
sůl a pepř
20 g másla
cibule
4 stroužky česneku
6 plátků anglické slaniny
2 lžičky tymiánových lístků + k podávání
250 ml suchého bílého vína
250 ml drůbežího vývaru
150 g mraženého hrášku
hrst mátových lístků
K podávání:
mátové lístky
bageta
Předehřejte troubu na 180 °C. Omyté a osušené křepelky osolte a opepřete. Ve větším pekáčku rozpalte na středním plameni většinu oleje a opékejte křepelky dozlatova ze všech stran, asi po dobu pěti až šesti minut. Poté křepelky vyjměte a dejte stranou. Do výpeku přidejte trochu oleje a máslo a nechte rozpustit. Přidejte nahrubo nakrájenou cibuli, na tenké plátky pokrájený česnek, tři nakrájené plátky anglické slaniny a tymián a opékejte dozlatova – asi osm až deset minut. Přilijte víno a vývar a přiveďte k varu. Osolte a opepřete a do vzniklé šťávy vraťte křepelky prsíčky nahoru. Pečte v předehřáté troubě 18–20 minut. Nakonec přidejte hrášek a pečte další tři až čtyři minuty. Mezitím na pánvi dokřupava opečte zbylé plátky slaniny. Křepelky podávejte s bagetkou, křupavou slaninou a posypané lístky máty.
Tip: Hrášek obsahuje bílkoviny, vlákninu, lecitin, nukleové kyseliny, provitamín A a vitaminy C a B. Je bohatý na draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Není vhodný pro lidi trpící dnou či zažívacími potížemi.
Ricottové pralinky s pistáciemi
Potřebné ingredience:
100 g pistácií
250 g ricotty
50 g strouhaného parmazánu
lžíce olivového oleje
10 ml plnotučného mléka
sůl a bílý pepř
hroznové víno
kulaté sušenky
Polovinu pistácií najemno rozmixujte a druhou polovinu nasekejte nožem nahrubo. V misce utřete ricottu s parmazánem, mletými pistáciovými oříšky, olejem a mlékem do hladké hmoty. Osolte, opepřete a poté pomocí dvou lžiček ze směsi vytvarujte pralinky. Vzniklé pralinky obalte v nasekaných pistáciích, vyrovnejte je na tácek potažený potravinovou fólií a nechte asi 30 minut v chladničce. Podávejte na oblíbených kulatých sušenkách a ozdobené hroznovým vínem.
Kuře s pistáciovým pestem
Potřebné suroviny:
4 kuřecí prsa
lžička soli
lžička pepře
2 lžíce olivového oleje
Na těstoviny:
450 g těstovin podle chuti
2 lžíce olivového oleje
špetka drceného chilli
25 g jemně strouhaného pecorina
Na pesto:
125 g pistácií
10 velkých listů bazalky
lžíce hladkolisté petrželky
stroužek česneku
25 g strouhaného pecorina
2 lžíce olivového oleje
špetka soli
Troubu předehřejte na 210 °C. Kuřecí maso z obou stran osolte a opepřete. V pánvi rozpalte dvě lžíce olivového oleje a opečte prsa z obou stran dozlatova, asi pět minut. Do mixéru vhoďte pistácie, bazalku, najemno nasekanou petrželku, česnek a sýr. Mixujte, dokud nebudou pistácie nasekané nahrubo. Poté přilijte olej, osolte a ještě krátce promixujte. Prsa vložte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Na maso rozetřete asi polovinu pesta a 15 minut pečte. Mezitím uvařte těstoviny, uvařené je dejte do mísy a promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, chilli a lžičkou pesta. Maso vyndejte z trouby, potřete zbylým pestem a servírujte s lehce ochucenými těstovinami, které nakonec posypte sýrem.
Text: Šárka Parkanová, foto: Sutterstock