Novinky,  Problém a řešení,  Rubriky,  Zdraví v kuchyni

Menu na probuzení

Příroda už se ze zimního spánku dávno probudila, ale vy stále nemáte dostatek energie? V takovém případě vás naše kávové tipy zaručeně postaví na nohy!

Kávové smoothie

Na 1 skleničku budete potřebovat:
zralý banán
lžičku kakaového prášku
100 ml studené kávy
100 ml rostlinného mléka
2 sušené datle
kapku vanilkového extraktu
drcené kakaové boby na ozdobu

Banán dejte na pár hodin do mrazáku a poté jej spolu s ostatními ingrediencemi rozmixujte. Pokud si přejete mít smoothie sladší, přidejte více datlí. Hotové smoothie dozdobte kakaovými boby a servírujte.

Foto: Sutterstock

Kávové dortíčky

Na 12 kusů cheesecake budete potřebovat:
Na těstový základ:

115 g polohrubé mouky
30 g krupicového cukru
60 g másla
menší vajíčko
Na náplň:
400 g krémového sýra (například Philadelphia)
80–100 g cukru krupice
2 vejce
50 ml smetany ke šlehání
7 g mleté kávy
Na vršek:
2 plátky želatiny
15 g mleté kávy
cukr
Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si silikonovou formu na muffiny. V míse promíchejte mouku s cukrem, přidejte na kousky pokrájené máslo a prsty vytvořte drobenku. Vmíchejte vejce a opět rozdrobte. Směs rovnoměrně rozdělte do připravené formy a upěchujte na dno. Dejte péct asi na 10 minut, troubu stáhněte na 150 °C. Vlijte smetanu do hrnce, přiveďte k varu, vsypte kávu, nechte 2 minuty louhovat a přeceďte. V míse promíchejte sýr s cukrem, postupně přimíchejte vejce a nakonec i kávovou smetanu. Formu s předpečenými základy vložte do vyššího pekáče a ten naplňte vroucí vodou. Krém rozdělte do formy tak, aby v každém otvoru zbylo alespoň pár milimetrů místa a dejte na 20 minut péct. Do studené vody namočte želatinu, postupujte podle návodu na obalu. Kávu zalijte 250 ml vody a nechte 2 minuty odstát. Přeceďte přes papírový filtr a podle chuti oslaďte. Do horké kávy vložte želatinu zbavenou přebytečné tekutiny a promíchejte. Po vyjmutí dortíků z trouby na ně po lžících vlijte kávu s želatinou. Nechte nejlépe přes noc ztuhnout v lednici a opatrně vyjměte z formy.

Foto: Sutterstock

Datlové lanýže

Na 15–20 lanýžů:
Na základ:

15 větších datlí bez pecek
2 lžíce kokosového oleje pokojové teploty

½ lžičky vanilkového extraktu
½ lžičky kardamomu

40 ml studené kávy

Na obalení:

4 lžíce ovesných vloček
2 lžíce mletého kokosu

lžíci drcených mandlí
2 lžíce kakaového prášku

Vsypte základní ingredience do mixéru a mixujte, dokud se nespojí v jednotnou hmotu. Vytvořenou směs dejte na deset minut vychladit do lednice a poté z ní vytvarujte kuličky v poloviční velikosti golfového míčku. Obalte lanýže v kakaovém prášku, drcených mandlích, kokosu a vločkách a dejte na dvacet minut do lednice.

Text: Marta Žigová, foto: Sutterstock







Koupit časopis