Oslavte Světový den výživy s lahodnou polévkou z Olomouckých tvarůžků
Tento den má upozornit nato, jak důležitá je vyvážená strava. A Olomoucké tvarůžky, jediný původní český zrající sýr, hrají v této oblasti významnou roli. Vychutnat si je mohou všichni, kdo dbají na svoji váhu, vegetariáni i lidé s bezlepkovou dietou.
Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu. Díky své nízké energetické hodnotě, nízkému obsahu tuku, vysokému obsahu bílkovin a vápníku jsou zdravou součástí jídelníčku a hrají tak důležitou roli při správném fungování organismu. Jsou ideální pro všechny, kteří hledají zdravé a chutné alternativy k běžným sýrům. Navíc se vyrábějí bez použití syřidel, barviv, aromat či stabilizátorů.
Vyzkoušejte například zeleninovou polévku s tvarůžkovými noky!
Suroviny: 100 g Olomouckých tvarůžků, 100 g mrkve, 50 g celeru, 50 g petržele, 100 g květáku, 1 cibule, 30 g hladké mouky, 100 g másla, sůl, pepř, kmín, libeček, pažitka, petrželka, voda na cca 1,5 l polévky.
Postup: Na polovině másla osmahněte nadrobno nakrájenou zeleninu téměř dohněda, zalijte vodou, osolte, opepřete a přidejte nasekaný libeček. Z druhé části másla a mouky udělejte tmavší jíšku, do které přidáte pokrájené tvarůžky a kmín. Z této směsi vykrajujte malé noky, které pokládáte na hotovou polévku na talíři. Polévku dochuťte a ozdobte pažitkou a petrželkou.
Text a foto: redakce