Problém a řešení

Salmonelózu není radno podceňovat!

V horkých parných dnech není vůbec zvláštní, když se někde objeví potraviny kontaminované salmonelou. Měli bychom z toho být nervózní a bát se, že se otrávíme? Riziko tu samozřejmě je, ale při dodržování bezpečnostních opatření není panika na místě.

Salmonelová infekce je onemocnění bakterií Salmonella, která napadá trávicí trakt. Typicky se šíří kontaminovanou stolicí a lidé ji obvykle dostanou prostřednictvím znečištěné vody nebo infikovaného jídla. Salmonela je nebezpečná v tom, že mnozí infikovaní lidé nemají žádné příznaky nemocnění; jiní trpí průjmem, horečkou a křečemi v břiše, a to obvykle po dobu osmi až 72 hodin. Příznaky nemoci je možné zaměnit za příznaky střevní chřipky.

Hrozí nejen dehydratace

V některých případech může být průjem tak silný, že hrozí dehydratace organismu a je nezbytná rychlá lékařská pomoc. K ohrožení života může dojít i v případě, že se bakterie rozšíří i mimo trávicí trakt (tzv. bakterémie): napadnout může například mozek a míchu (meningitida), srdce a chlopně (endokarditida), kosti nebo kostní dřeň (osteomyelitida) či cévní stěny. Někdy se objevuje i reaktivní artritida. Dobrá zpráva nicméně je, že u většiny zdravých lidí příznaky odezní během několika dní i bez konkrétní léčby: většina příznaků za dva až sedm dní, průjem může trvat až 10 dní. Trávicímu traktu nicméně může trvat i několik měsíců, než se stoprocentně vrátí do normálního stavu. Pokud je potřeba podávat nějaké léky, jde obvykle o některý ze dvou následujících typů medikamentů: léky proti průjmu nebo antibiotika. Ta se nasazují především tehdy, pokud se bakterie salmonely rozšíří mimo trávicí trakt nebo pokud je imunitní systém pacienta výrazně narušený.


Pokud byste měli smůlu a přece jen jste salmonelózou onemocněli, myslete na to, že je potřeba dát vašemu trávicímu traktu prostor pro rekonvalescenci: tedy dodržovat dietu (rýže, suché pečivo, banány, dušená mrkev atd.). Naopak tučná a kořeněná jídla jsou tabu!

Na co si dát pozor?

Hlavní zdroje salmonely jsou tři:

  • drůbeží i jiné syrové maso (např. znečištěné fekáliemi během řeznického zpracování), mořské plody (pěstované v kontaminované vodě)
  • syrová vejce (od nakažených slepic)
  • ovoce a zelenina (především importované exotické druhy mohou být zality či omyty kontaminovanou vodou; kontaminace hrozí i v naší kuchyni – z infikovaného masa)

Z tohoto seznamu vychází i seznam doporučení, která by měl člověk dodržovat, aby se vyvaroval infekce.

Sedm základních doporučení

  1. Myjte si ruce. Zcela důsledně po použití toalety, výměně plenky, vyhození zvířecích exkrementů, dotycích s ptáky nebo plazy, zpracování syrového masa nebo drůbeže.
  2. Dbejte na oddělení potravin. Syrové maso, drůbež a mořské plody skladujte v ledničce odděleně od ostatních potravin. Pořiďte si do kuchyně dvě prkénka: jedno na syrové maso, druhé na čerstvou zeleninu a ovoce. Nikdy nedávejte jídlo na talíř, na němž předtím bylo syrové maso.
  3. Pozor na koření.Podle zjištění odborníků některé případy salmonely vznikly po konzumaci kontaminovaného koření; i koření by tak mělo být v ideálním případě aspoň 20 minut na jídle v troubě před tím, než se pokrm servíruje na stůl.
  4. Nejezte syrová vejce.Používají se třeba v domácí majonéze, domácí zmrzlině nebo v domácím vaječném koňaku. Všechna, která zkonzumujete, by měla být alespoň pasterovaná. Pokud už si dáte jídlo, v němž jsou syrová vejce (majonéza, omáčky připravované v páře, tiramisu apod.), konzumujte je co nejdříve po přípravě.
  5. Správně zacházejte s vejci.Vejce by se měla skladovat v chladu (ideálně 5–18 °C). Neměla by se mýt. Uvařená vejce rychle zchlaďte a dejte je do ledničky; při pokojové teplotě se mohou salmonely množit.
  6. Dbejte na dodržení těchto pravidel u oslabených osob. Zvláště pečliví buďte u malých dětí, seniorů a osob s oslabenou imunitou.
  7. Dbejte na tepelnou úpravu i vhodné skladování potravin.Hlídejte si, aby jídlo bylo pořádně uvařeno a aby zbytky byly rychle zchlazeny či zmraženy. Potraviny, které se částečně rozmrazí, už znovu nezmrazujte. Jídlo by se bezprostředně po uvaření mělo ukládat buď při teplotě nad 60 °C, nebo pod 10 °C. Tatarský biftek nebo na povrchu opečený a uvnitř syrový grilovaný steak jsou pochoutky, jež byste si během léta měli raději odříct. Pokud ohříváte jídlo, vždy ho alespoň na pět minut povařte.

Co je ještě dobré vědět

  • Salmonelu můžete chytit z různého jídla. Na kontaminovaném jídle ze vzhledu ani vůně nepoznáte, že je nějak nebezpečné; proto je dobré dodržovat pravidla správného zacházení s potravinami stále.
  • Salmonela se může také rozšířit ze zvířat na člověka nebo z člověka na člověka. Vždy si myjte ruce po kontaktu se zvířaty (zejména ptáky a plazy) a také po použití toalety. Pokud jste sami měli salmonelu, nechystejte nikomu jídlo, dokud se úplně nezbavíte průjmu.
  • Salmonela je běžnější v letních měsících. Teplejší počasí a potraviny, které nejsou skladovány v lednici, jsou ideálním prostředím pro množení salmonely. Potraviny, které se rychle kazí, hotová jídla a zbytky vždy dejte do chladničky či mrazáku do dvou hodin (pokud je venku nad 30 stupňů, pak nejpozději do hodiny).
  • Onemocnění salmonelou může postihnout každého. Může být vážné a u některých lidí může způsobit opravdu skutečné obtíže: týká se to například dětí do pěti let, seniorů a osob s oslabenou imunitou, například kvůli cukrovce, onemocnění jater či ledvin nebo kvůli rakovině či její léčbě.
  • Salmonela způsobuje více onemocnění, než si myslíte. Na každou osobu, u které je nemoc potvrzena laboratorním testem, je dalších asi třicet lidí, kteří salmonelou onemocní, a nikde to nehlásí. Většina lidí totiž nejde k doktorovi ani si nenechá udělat odběry, když je jim „jen“ špatně. V Česku jde odhadem o pětinásobek nehlášených případů.

Text: Soňa Zavadilová, foto: Shutterstock a archiv redakce

Koupit časopis