Slunce na talíři
I když je za okny zima a mráz, v kuchyni můžeme připravit pokrmy plné letní pohody!
Řecká musaka
Připravte si:
olivový olej
cibuli
stroužek česneku
750 g mletého hovězího masa
lžičku mleté skořice
100 ml bílého vína
400 g rajčat + dalších 5 rajčat pokrájených na kolečka
2 lžíce hladkolisté petrželky
sůl a pepř
2 lilky
35 g másla
35 g hladké mouky
300 ml mléka
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
2 lžičky strouhané citronové kůry
2 vejce
100 g tvrdého sýra
3 oloupané, uvařené a na kolečka nakrájené brambory
Ve větším hrnci doměkka osmahněte najemno nasekanou cibuli na troše olivového oleje. Přidejte česnek a po minutě i mleté maso. Opečte maso dohněda, dokud se nerozpadne na malé kousky. Přidejte skořici, víno a 400 g rajčat. Přiveďte k varu, zmírněte plamen a nechte 30 minut probublávat. Do směsi vmíchejte nasekanou petrželku, osolte a opepřete. Zatímco dusíte maso, opečte z obou stran dohněda na troše olivového oleje lilky nakrájené na kolečka. Poté je přendejte na ubrousky a nechte odsát přebytečný tuk. Vytvořte bešamel: máslo rozpusťte na pánvi, přimíchejte mouku, chvíli opékejte a pak zalijte mlékem. Přidejte bobkové listy, celý pepř a dvě lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Deset minut povařte. Vyndejte pepř a bobkový list a osolte podle chuti. Do bešamelu rozmíchejte dvě vejce a jemně nastrouhaný sýr. Začněte vrstvit do středně velké zapékací mísy o objemu asi dva litry. Na dno dejte část lilků, osolte, přidejte masovou směs, kolečka rajčat a opakujte do spotřebování všech ingrediencí. Nakonec na vrstvu masové směsi vyskládejte kolečka brambor, přelijte bešamelem a pečte 30–40 minut.
Lilkový předkrm melitzanosalata
Budete potřebovat:
2 lilky
2 stroužky česneku
menší cibuli
olivový olej
lžíci citronové šťávy
sůl a pepř
hrst černých oliv
několik snítek hladkolisté petrželky
Lilky propíchejte vidličkou a dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 45 minut. Z upečených lilků vydlabejte dužninu a vidličkou ji rozmělněte. Přidejte utřený česnek, nadrobno nasekanou cibuli, trochu olivového oleje, dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Směs dobře promíchejte a nechte vychladit. Nakonec zakápněte olivovým olejem a ozdobte nasekanou petrželkou. Podávejte ideálně s černými olivami, sýrem feta a pita chlebem.
Čokoládový dezert
Přichystejte si:
2 lžičky jemně mleté želatiny
500 ml smetany
50 g moučkového cukru
100 g tmavé 60% čokolády
slunečnicový olej na vymazání
V misce rozmíchejte ve dvou lžicích vody želatinu. Nechte stát, dokud želatina neabsorbuje vodu, asi pět minut. Do rendlíku vlijte smetanu, na středním plameni ji mírně zahřívejte, přidejte prosátý cukr a na kousky nalámanou čokoládu a za stálého míchání přiveďte k varu. Sejměte z ohně, přidejte želatinu a míchejte, aby se vstřebala. Poté směs vlijte do čtyř hrnečků o objemu 120 ml lehce vymazaných olejem. Dejte na zhruba 4–6 hodin ztuhnout do lednice. Deset minut před podáváním vyndejte panna cotty z lednice, vyklopte a případně ozdobte ovocem.
Sicilská caponata
Nachystejte si:
2 větší lilky
sůl
olivový olej
červenou cibuli
2 stroužky česneku
2 lžíce vinného octa
2 lžíce kaparů
hrst zelených oliv
hrst cherry rajčátek
pepř
hrst hladkolisté petrželky
Lilky nakrájejte na větší kostky, vložte do cedníku, dobře osolte a nechte deset minut vypotit. Papírovou utěrkou z lilků důkladně odsajte vodu. Ve větší pánvi rozehřejte dvě lžíce olivového oleje a lilky zprudka opečte ze všech stran, aby chytly barvu. Během několika minut by měly být zlatohnědé a dužina by měla lehce změknout. Pokud lilky nasákly všechen olej, trochu ho přidejte. Přisypte na klínky pokrájenou cibuli, nechte ji zesklovatět, dejte do pánve nasekaný česnek a vše pár minut restujte. Přilijte ocet, nechte ho krátce odpařit, poté přimíchejte kapary, olivy, rajčata a dalších pět minut restujte. Lilky by měly být zcela měkké, ale neměly by se rozpadat. Pokrm dochuťte pepřem, podle potřeby dosolte a zasypte nasekanou hladkolistou petrželkou.
Španělská bramborová omeleta
Připravte si:
4 větší brambory typu B
2 lžíce olivového oleje
červenou cibuli
3 stroužky česneku
100 ml drůbežího vývaru
250 g klobásy chorizo
hrst hladkolisté petržele
8 vajec
lžičku mleté papriky
sůl a pepř
40 g parmazánu
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. V pánvi vhodné do trouby pečte brambory, cibuli a rozmačkaný česnek na oleji přibližně pět minut. Přilijte vývar, přiklopte pokličkou a 15 minut vařte, dokud brambory nezměknou. Přidejte nakrájenou klobásu a petrželku. Promíchejte a vařte další dvě minuty. Vejce rozmíchejte s paprikou, solí a pepřem a nalijte na brambory. Zesilte plamen a asi tři minuty duste. Pánev vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte asi 10 minut. Posypte strouhaným parmazánem a nechte dvě minuty dopéct.
Hovězí kofty s tzaziki
Potřebné ingredience:
Na kofty:
2 cibule
3 stroužky česneku
půl kila mletého hovězího masa
2 vejce
hrst hladkolisté petrželky
5 lžic strouhanky
sůl a pepř
olivový olej
Na tzaziki:
salátová okurka
500 g řeckého jogurtu
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1/2 hrsti kopru
sůl a pepř
Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Smíchejte s masem, vejci, nasekanou petrželkou a přidejte strouhanku, aby vznikla kompaktní hmota. Osolte, opepřete a vzniklé těsto propracujte. Navlhčenýma rukama utvořte z masové směsi na špejli válečky. Potřete je olejem, dejte na pekáč vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 45 minut. Během pečení maso občas otočte.
Oloupejte okurku, vydlabejte semínka, nastrouhejte okurku najemno a důkladně vymačkejte tekutinu. Smíchejte s jogurtem, utřeným česnekem, olejem, nasekaným koprem a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s pečivem.
Text: Šárka Parkanová, foto: Sutterstock