Svátky jara v kuchyni
Letošní Velikonoce oslavte dávkou jarních bylinek!
Jemná vajíčková pomazánka
4 – 6 vajec uvařených na tvrdo, vanička měkkého nízkotučného nebo polotučného tvarohu, 2 jarní cibulky i s natí, sůl, pepř, lžíce plnotučné hořčice, pažitka a ředkvička na ozdobu
Vejce nasekejte a smíchejte s tvarohem, najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. Můžete přidat i nakrájenou pažitku. Osolte a opepřete. Podávejte na tmavém pečivu, nejlépe celozrnném. Ozdobte pažitkou a ředkvičkou.
Jarní kuřátko s bylinkovou nádivkou
1 kuře (střední velikosti a nejlépe kukuřičné), sůl, pepř, máslo, 2 housky, 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť), kuřecí játra, 1 jarní cibulka, 2 stroužky česneku, petrželka, libeček, mladé kopřivy (můžete nahradit listovým špenátem), mléko
Na másle osmahněte nakrájenou jarní cibulku, přidejte najemno nakrájená játra a osmahněte. Posolte, opepřete a vmíchejte na kostičky nakrájené housky, které si dopředu namočte v mléce, pak vmíchejte žloutky, najemno nasekanou petrželku, česnek, libeček a mladé kopřivy. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Takto připravenou nádivkou naplňte osolené kuře, které pak sešijte nebo sepněte párátky či špejlemi. Kuře vložte do pekáčku, je-li třeba, tak ještě osolte, opepřete, můžete poprášit i sladkou paprikou, a dejte na něj několik lupínků másla, mírně podlijte vodou a pečte dozlatova. Pokud vám nádivka zbude, můžete ji ke konci pečení přidat do pekáčku ke kuřeti. Jako přílohu můžete zvolit na másle osmahnutou baby karotku nebo žampiony.
Velikonoční mazanec
400 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 30 g droždí, 150 ml mléka, 2 žloutky, osminka másla, kávová lžička soli, 50 g rozinek, vejce na potření a mandlové lupínky na posypání
Mouku prosejte přes síto do mísy. Udělejte kvásek – do misky rozdrobte droždí a promíchejte se lžíci cukru, mouky a trochou vlažného mléka – a nechte ho kynout. K prosáté mouce přidejte zbylý cukr, rozpuštěné vychladlé máslo, sůl a žloutky, přidejte kvásek a zbytek vlažného mléka. Zadělejte těsto, které přikryjte utěrkou a nechte vykynout v teple zhruba půl hodiny. Mezitím si propláchněte rozinky a okapané je zapracujte do vykynutého těsta. Vytvarujte mazanec a dejte na vymazaný plech a nechte ještě pět až deset minut kynout. Nůžkami mazanec nastřihněte uprostřed do kříže, pomažte vejcem a posypejte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě do zlatova.
Které bylinky ještě můžete využít v kuchyni
Kopřiva – čaj z ní má detoxikační účinky. Kromě nádivky ji můžete přidat i do polévky. Kopřiva je bohatá na vitamin C, beta-karoten a vitamin A, vápník a železo. Má močopudné účinky, ale využívá se i při kožních problémech, jako jsou akné, ale i při revmatismu a chudokrevnosti.
Sedmikráska chudobka – její listy, ale i květy můžete použít do salátu, listy pak na nové brambory s balkánským sýrem, posypat jimi chléb potřený čerstvým sýrem (žervé) nebo do polévky. Čistí krev a podporuje činnost jater a žlučníku.
Smetanka lékařská – z jejích mladých listů, které jsou bohaté na vitamin C, si můžete připravit jarní salát.
Libeček – díky své nádherné vůni se hodí do polévek, ale i k masu nebo do salátu. Doporučuje se jako náhrada soli při dietě. Podporuje trávení a činnost jater a srdce.
Violka vonná – své místo najde v jarním detoxikačním salátu. Kromě pročištění podporuje trávení a modrý violkový sirup z květů používaly naše babičky proti kašli.
Text: Soňa Zvadilová, foto: Shutterstock