Rubriky,  Zdraví v kuchyni

To pravé vlašské ořechové

Vlašské ořechy je škoda schovávat jen na Vánoce. Už v sychravém podzimním čase vám dodají řadu prospěšných látek.

Mrkvovo-dýňové košíčky s ořechy

Budete potřebovat:

100 g dýně Hokkaidó

větší mrkev

50 g vlašských ořechů

vejce

50 ml mléka

lžíci medu

80 g hladké mouky (ideálně špaldové)

lžičku kypřicího prášku

lžíci rostlinného oleje

pár ořechů na ozdobu

Omyjte mrkev a dýni zbavte slupky a najemno nastrouhejte. Ořechy nasekejte a spolu s vejcem, mlékem a medem promíchejte se směsí dýně a mrkve. Poté přidejte postupně mouku, kypřicí prášek a řepkový olej. Pomocí lžíce nandejte těsto do košíčků do dvou třetin jejich výšky a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud muffiny nezezlátnou. Před dopečením ozdobte vlašskými ořechy.

Ořechy patří mezi antioxidanty. Jsou zdrojem zdravých tuků, snižují cholesterol, působí protizánětlivě a podporují správnou funkci trávicího traktu. Při problémech se žlučníkem je však raději vynechte.

Ořechový dort s krémem

Potřebné suroviny:

Na korpus:

180 g hladké mouky

180 g másla

máslo na vymazání forem

180 krupicového cukru

3 vajíčka

3 lžíce instantního espressa

4 lžíce mléka

2,5 lžičky kypřicího prášku

50 g vlašských ořechů

Na krém:

150 g másla

250 g cukru moučka

2–3 lžičky instantního espressa

Na ozdobení:

10 polovin vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem. V mixéru ušlehejte cukr se změklým máslem. Ve chvíli, kdy je hmota nadýchaná, postupně přidejte a vmíchejte vejce jedno po druhém. Poté připravte smícháním instantního espressa s pár kapkami vroucí vody na pastu a přidejte do těsta spolu s mlékem a prosátou moukou. Naplňte těstem obě připravené formy a povrch těsta uhlaďte. Pečte asi 20–25 minut a po vyjmutí z trouby nechte pár minut ve formě zchladnout. Poté opatrně vyndejte korpus z formy a nechte zchladnout na mřížce. Mezitím smíchejte změklé máslo a cukr a vytvořte tak krém. Můžete použít elektrický šlehač. Instantní espresso smíchejte se lžící vroucí vody a postupně vešlehejte. Polovinou vzniklého krému slepte oba korpusy a zbytek namažte na povrch vrchního korpusu. Na ten poté poklaďte vlašské ořechy.

Jablečná bábovka

Potřebujete:

100 g velkých rozinek

100 ml rumu či brandy

225 g másla

máslo na vymazání

200 g třtinového cukru

4 střední vejce     

4 lžíce plnotučného mléka

300 g hladké mouky

lžičku jedlé sody

lžičku kypřicího prášku

2 lžičky mleté skořice

špetku soli

150 g vlašských ořechů

2 jablka                        

Na polevu:

100 g třtinového cukru

2 lžíce másla

100 ml smetany

50 g vlašských ořechů

Rozinky vsypte do hrnce a zalijte rumem nebo brandy, zahřejte těsně pod bod varu a nechte vychladnout. Sceďte a dejte stranou. Předehřejte troubu na 160 °C. Nepřilnavou formu na bábovku o průměru asi 25 cm vymažte rozpuštěným máslem. Ořechy rozmixujte najemno. Rozpuštěné máslo s cukrem šlehejte, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. Vmíchejte vejce pokojové teploty, mléko, mouku prosátou s jedlou sodou a kypřicím práškem, skořici a špetku soli. Vmíchejte rozinky nasekané nadrobno, nahrubo nasekané ořechy a oloupaná jablka zbavená jádřince a nakrájená na kostičky. Těsto dejte do připravené formy na bábovku a uhlaďte povrch. Pečte asi 60 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Upečenou bábovku nechte 10 minut zchladnout ve formě, poté vyklopte. Do rendlíku dejte cukr, máslo a smetanu a zvolna zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Vařte, aby vznikla hebká karamelová poleva, poté vmíchejte nasekané ořechy a bábovku přelijte.

Při nákupu vlašských ořechů vybírejte ty se světlými skořápkami, budou mít ta nejlepší jádra. Vlašské ořechy vydrží v suchu a chladu delší dobu, přesto jsou ale náchylné k plesnivění, vysychání a žluknutí. Oloupaná jádra je proto nejlepší zamrazit.

Pohanková kaše s borůvkami

Potřebné ingredience:

500 ml mléka

70 g lámané pohanky

30 g vlašských ořechů

dvě hrsti borůvek

banán podle chuti

med

Lámanou pohanku přesypte do menšího hrnce a přilijte mléko. Za občasného míchání vařte při nižší teplotě asi 30 minut. Na díl pohanky připadají dva díly mléka. Podávejte s ořechy, borůvkami, kolečky banánu a trochou medu na oslazení.

Při přípravě pohankové kaše je možné nahradit mléko vodou. Dochutit můžete kaši namísto borůvek a banánu také nastrouhaným jablkem a rozinkami.

Fazolová pomazánka s ořechy

Co budete potřebovat:

250 g bílých fazolí ve slaném nálevu

4 lžíce olivového oleje

sůl a pepř

snítku libečku nebo petržele

2 stroužky česneku

hrst vlašských ořechů

Vlijte fazole do cedníku, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. Okapané fazole vsypte do mixéru a rozmixujte je spolu s olivovým olejem. Směs dochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Nakonec ozdobte nasekaným libečkem a nasekanými ořechy.

Datlová zmrzlina

600 ml plnotučného mléka

180 g datlové pasty

500 ml 33% smetany

5 žloutků

2 lžíce třtinového cukru

podle chuti 2 lžíce rumu

100 g vlašských ořechů

zlatý sirup

V hrnci nechte na mírném ohni hřát mléko a přidejte datlovou pastu pokrájenou na kusy. Polovinu smetany odlijte do velké mísy a odstavte. Mléko a datlovou pastu zahřívejte a míchejte, až pasta povolí a začne se rozpouštět. Můžete i rozmixovat. Až se pasta rozpustí, přilijte druhou polovinu smetany a zahřejte až těsně pod bod varu. V misce rozšlehejte žloutky se dvěma lžícemi cukru. Přilijte pár lžic horkého mléka a promíchejte. Vlijte k mléčné směsi a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Ve chvíli, kdy má konzistenci řídkého pudinku, ji vlijte ke smetaně v míse. Nechte zcela vychladnout. Do směsi pak podle chuti zamíchejte dvě lžíce rumu a vše vlijte do zmrzlinovače. Před koncem mražení vmíchejte nasekané opražené vlašské ořechy. Servírujte polité zlatým sirupem.

Jak na zlatý sirup?

Pro výrobu zlatého sirupu potřebujete:  500 gramů cukru krystal, 350 ml vody a 2 plátky citronu.

Základem je karamel ze zhruba 100 g cukru a necelého deci vody. Do vyššího hrnce vsypte 100 g cukru, přilijte trochu vody a nechte bublat. Nemíchejte, ale občas zakružte hrncem. Průhledná tekutina začne po chvilce lehce zlátnout, krátce nato sejměte z ohně. Rychle a opatrně přidejte zbylý cukr a poté vodu. Kroužením promíchejte. Přidejte kolečka citronu a nechte bublat na nejslabším plameni po dobu 20 minut. Poté slijte do připravených sterilizovaných skleniček.







Koupit časopis