TIPY ZDRAVÍ,  Zdraví v kuchyni

V hlavní roli saláty

Na jaře náš organismus potřebuje nejen doplnit vitaminy, ale i jakousi očistnou kúru v podobě lehčích jídel. Jednoznačně vítězí saláty v jakékoliv podobě, ale především jako hlavní chod, kterým nahradíte tučná a těžká jídla, která jste si připravovali k obědu, nebo dokonce i k večeři. Saláty dodají tělu potřebné vitaminy a minerály a nezatíží zažívací ústrojí. Navíc jsou svým způsobem i posly jara – co jiného než talíř plný zelených lístků nám připomene, že jaro už ťuká na dveře.

Barevná variace z listových salátů

Směs trhaných salátů – rukola, polníček, lollo rosso, ledový salát (koupíte v supermarketech) * 2 větší rajčata * 5 lžic jemného citronového olivového oleje * lžíce octa balsamico * pepř * sůl * sýr gouda

Směs listových salátů nasypte do mísy. Přidejte nakrájená rajčata a zalijte zálivkou z oleje, octa, soli a pepře. Promíchejte, dejte na chvíli vychladit. Před podáváním posypte nastrouhaným sýrem gouda. Jako příloha se hodí francouzská nebo celozrnná bageta.

Lahodný těstovinový salát

Těstoviny farfalle (motýlci) * 3 kuřecí prsa (nebo stehenní řízky – jsou šťavnatější) * sůl * pepř * jarní cibulka * rajčata * hrubozrnná hořčice * bazalka * olivový olej

Uvařte těstoviny podle návodu, sceďte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte osolené a opepřené kuřecí maso na kostičky a zprudka osmahněte na lžíci olivového oleje, pak je přidejte k těstovinám a promíchejte. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka, rajčata na čtvrtky a přidejte k salátu. Přidejte 5 lžic hrubozrnné hořčice, opepřete a podle potřeby dosolte. Dejte vychladit do lednice alespoň na půl hodiny. Ozdobte lístky bazalky.

Salát z červené řepy

2 sklenice nakládané červené řepy (plátky nebo kuličky) * směs trhaných salátů * jarní cibulka * vlašské ořechy * sýr feta * extra panenský olivový olej * pepř

Na talíř dejte hrst trhaných salátů, přidejte řepu nakrájenou na kolečka nebo trojúhelníčky (co je vám bližší), jarní cibulku nakrájenou na kolečka, vlašské ořechy a nadrobený sýr feta. Opepřete – nejlépe čerstvě namletým pepřem a zakápněte extra panenským olivovým olejem. Opět můžete doplnit francouzskou nebo celozrnnou bagetou.

Text: Bata Gáliková, foto: Shutterstock







Koupit časopis