
Velikonoční nadílka z Loštic
Velikonoce jsou ideálním časem k tomu, abychom zpomalili, užili si krásy jara a zároveň si pochutnali na něčem vyzrálém. Pokud letos hledáte inspiraci, jak ozvláštnit velikonoční tabuli, připravte si lahodnou Olomouckou roládu s vejci a tvarůžky. Za historií tvarůžků pak můžete vyrazit přímo do Loštic. Muzeum Olomouckých tvarůžků si na velikonoční víkend připravilo bohatý program plný řemesel, tradic a tvoření pro malé i velké návštěvníky.
Olomoucká roláda s vejci
Tento recept v sobě nese poctivost domácí kuchyně a zároveň překvapí netradiční kombinací chutí. Nezaměnitelná chuť Olomouckých tvarůžků, šťavnaté hovězí maso a jemná vaječná náplň je kombinace, která si právem říká o místo u slavnostního stolu.
Suroviny: 1 kg hovězího masa, 200 g Olomouckých tvarůžků, 150 g měkkého salámu, 3 vejce, 1 cibule, hořčice, světlé pivo, olej, sůl, pepř, hladká mouka
Postup: Ze zadního hovězího masa nařízněte plát na roládu a rozklepejte ho. Na pánvi osmahněte vejce s cibulkou a lehce osolte. Maso potřete hořčicí, poklaďte plátky salámu, tvarůžků a vaječnou směsí. Roládu zaviňte, stáhněte nití, osolte a opečte zprudka ze všech stran na oleji. Podlijte pivem a pečte pod poklicí v troubě. Během pečení pravidelně podlévejte vodou a výpekem. Ze stěn pekáče odškrabejte, co se přichytilo, a vracejte do šťávy – dodá jí to barvu i chuť. Při pečení rolády vznikne hustý výpek s konzistencí omáčky, který je vynikající.

Co všechno vás v LOŠTICKÉM muzeu o Velikonocích čeká?
- Pátek 18. dubna: Umění paličkování a prodej ručně vyrobených krajek od Vlasty Jiráskové
- Sobota 19. dubna: Řezbář Jaroslav Beneš a jeho dřevěné výrobky
- Neděle 20. dubna: Kraslice s duší – Věra Krejčová a její malované kraslice k zakoupení.
Text: redakce, foto: archiv