Zdraví v kuchyni

Zapečené dobroty

Lehké a přitom velice chutné jídlo inspirované zdravou řeckou kuchyní.

Kuře na citronech a bramborách

1 kuře, 1 kg brambor, 1 balíček směsi koření na pečené kuře, 100 ml olivového oleje, 6 citronů, sůl, pepř, paprika

Oloupané brambory (podle velikosti nakrájené na půlky nebo čtvrtky) dejte do pekáče, na ně umístěte omyté a osušené kuře. Mezitím si rozehřejte olej, se kterým smíchejte směs koření, a potřete jím kuře. Dejte péct na zhruba hodinu. Průběžně kuře potírejte olejem s kořením. Zhruba po 40 minutách pečení přidejte důkladně omyté a na čtvrtky rozdělené citrony, z některých malinko vymačkejte šťávu na kuře a brambory a ty také osolte. Můžete podávat.

Zapečené plněné papriky

500 g mletého masa (mix), 5 – 6 paprik (červené, žluté), 1 varný sáček rýže, 1 cibule, sůl, pepř, směs koření – gyros nebo adžika

Mleté maso osmahněte na cibulce a smíchejte s rýží a kořením. Vzniklou směsí naplňte papriky, kterým odřízněte vršek a vyčistěte je od semínek a bílých blan. Poté přiklopte vršky paprik. Dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 40 minut. Můžete i podlít zeleninovým vývarem. Jako příloha se hodí opečené bagetky.

Musaka

600 g brambor, 5 lžic oleje, 5 stroužků česneku, 500 g mletého hovězího, 500 g krájených rajčat v konzervě, sůl, pepř, větší cibule, oregano, 50 g másla, 3 lžíce polohrubé mouky, 500 ml mléka, 1 vejce, 100g eidamu nebo goudy, muškátový oříšek

Oloupané brambory nakrájejte na plátky a opečte na dvou lžících olivového oleje zhruba po dobu osmi minut. Maso opečte společně s cibulí a česnekem, přidejte rajčata a okořeňte. Povařte asi 10 minut. Pak vrstvěte brambory a masovou směs do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nebo zapékací formy. Rozpusťte máslo, přidejte mouku a opatrně osmažte, pak pomalu vlijte mléko a za stálého míchání přiveďte k varu. Přidejte nastrouhaný sýr, vajíčko, osolte, opepřete a nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Touto omáčkou přelijte brambory a pečte zhruba 50 minut.

Poznáte voňavé směsi?

Adžika

je kořenící směs, jejíž původ je v kavkazské, gruzínské a arménské kuchyni. Skvěle se hodí k mletým masům (proto ji často najdeme v bulharské i řecké kuchyni), skopovému, kuřecímu i hovězímu. Vynikající je při grilování, ale také do zeleninových jídel. Adžiku lze kombinovat i s jinými druhy koření. Adžika je povětšinou namíchána ze soli, česneku, papriky pálivé a sladké, kopru, koriandru, sumahu a sumeli.

Gyros

je v řecké kuchyni nejpoužívanější směsí, hodí se ke všem druhům masa a pokrmům z nich – od souvlaki přes stifado až po zeleninová jídla a saláty. Gyros je namíchán ze soli, zázvoru, oregana, bazalky, česneku, cibule a rozmarýnu.

Pečené kuře

tato směs koření se jmenuje vždy podle výrobce, takže narazit můžete i na zlaté kuře, koření na kuře a tak dále. Kuřeti dodává zlatavou a voňavou kůrčičku a zároveň zaručí šťavnaté maso. Tyto směsi ale můžete použít i při grilování ostatního drůbežího masa, ale hodí se i na hovězí, jehněčí a vepřové maso. Ve směsi na pečené kuře většinou nechybí sůl, sladká a pálivá paprika, cibule a dále už podle chuti například rozmarýn.








Koupit časopis