Zkuste špaldu, jáhly nebo bulgur
V poslední době se ale stále víc lidí zajímá i o to, jaké potraviny jsou právě „in“. Jedním z nových trendů jsou například netradiční obilniny.
Když se dnešních třicátníků zeptáte, jaké obilniny si ze svého školního jídelníčku pamatují, dostanete nejspíš velmi jednotvárné odpovědi: žito, a hlavně pšenici v pečivu, knedlících a podobně, ovesnou kaši, rýži, občas kukuřici, v pozdějším věku do své stravy přidali ječmen (dělá se z něj pivo). Dnes je ale nabídka mnohem širší – nejen přílohy ve vašem jídelníčku je tak možné nečekaně obohatit.
Špalda je chutná i zdravá
Všude tam, kde dnes používáme bílou pšeničnou mouku, ji může nahradit špalda. Můžete si udělat špaldové knedlíky i moučníky, koupit se ale dají také špaldové těstoviny a velmi zdravá jsou i naklíčená špaldová zrna. Tato nešlechtěná odrůda pšenice má zajímavou ořechovou chuť a díky tomu, že je vzácná, je prakticky veškerá její produkce certifikovaná jako bio. Kromě bílkovin obsahuje také vitaminy skupiny B, betakaroten, draslík, hořčík, fosfor a zinek. Špaldové klíčky pak mohou obohatit váš jídelníček především na konci zimy o vitaminy, minerály a rostlinné enzymy.
Nečekaně užitečné jáhly
Malé kuličky jáhel vznikají loupáním méně běžné obiloviny – prosa. Jejich využití v kuchyni je ale neobyčejně všestranné: dají se připravovat nasladko i naslano a dají se s nimi připravit chutné alternativy například k jídlům z rýže. Je také možné si z nich doma umlít mouku. Jáhly mají výjimečný obsah vitaminů a minerálů: jde především o vitamíny skupiny B a železo, draslík, fosfor, hořčík, křemík a měď. Jáhly jsou dietní, takže je možné je podávat i při žaludečních obtížích a bezlepkové dietě.
Zkuste exotický bulgur
I když se jedná o velmi tradiční surovinu, v Česku je bulgur stále spíše výjimečnou potravinou. Jedná se přitom o pšenici, ovšem předvařenou a nalámanou na kousky – bulgur se tak snadno připravuje a je stravitelnější. Má zajímavou oříškovou chuť a obsahuje vitaminy (především vitamin A) a z minerálů například fosfor, železo a hořčík. Bulgurem stejně jako jáhlami můžete nahradit rýži: dá se použít jako zavářka do polévky, přísada do karbanátků nebo prostě jako příloha. Jeho výhodou je také to, že se dá připravovat bez vaření – jen se nechá nabobtnat ve vodě a je možné ho smíchat s dalšími surovinami pro přípravu například studených salátů (nejznámější je libanonský salát tabbouleh s petrželkou).
Pozapomenuté kroupy
Není to tak dlouho, co kroupy patřily do tradičního českého jídelníčku. Až v posledních desítiletích je vytlačila – to asi nepřekvapí – rýže; dnes je proto lidé znají hlavně jako zabijačkovou ingredienci nebo součást tradičního vánočního kuby. Přitom obroušená zrna ječmene se mohou používat i jako zavářka do polévek nebo příměs do dušených jídel či karbanátků. Ječmen patří k nutričně hodnotným potravinám, obsahuje mimo jiné vápník, hořčík, fosfor, zinek a selen. V kroupách – což jsou semena zbavená slupek – je ovšem obsah živin nižší; pokud si chcete zdravotní výhody ječmene užít naplno, dopřejte si spíše jeho naklíčená zrna nebo celozrnné ječné vločky.
Pohanka: zdravá náhrada obilí
I když pohanka mezi obilniny nepatří, často se díky svému zpracování a použití v kuchařkách i regálech prodejen mezi ně řadí. Z rostliny příbuzné šťovíku či rebarboře se používají plody – nažky s jemně oříškovou chutí – a do stravy mohou dodat řadu důležitých živin: vitaminy skupiny B, vápník, draslík a fosfor, aminokyselinu lysin a bioflavonoid rutin, který prospívá cévám (například při křečových žilách). Pohanku si můžete doma oloupat nebo koupit už loupanou, případně si koupit či namlít pohankovou mouku. Je z ní možné připravovat přílohy, polévky, pomazánky nebo kaše, ale také třeba sekanou či saláty. Je ale třeba dbát na to, že i voda, v níž se pohanka vaří, obsahuje zdraví prospěšné látky – a proto se nevylévá, ale vždy se využije při přípravě jídla.
Vzhůru na nákupy!
Pokud vás článek oslovil a vy právě přemítáte, kde tyhle exotické suroviny nakoupíte, vězte, že tak složité to nebude. Největší sortiment sice mají prodejny se zdravou výživou, celou řadu výrobků z netradičních obilovin dnes už ale koupíte i v běžných hypermarketech nebo i řetězcích drogerií, které mají koutky s bioprodukty.
Text: Beata Křeneková, foto: Shutterstock