TIPY ZDRAVÍ

Jak se během zimy udržet v kondici?

Doplňujte denně pět porcí ovoce a zeleniny. A jednu porci klidně nahraďte 100 % džusem!

Vitamíny a minerály potřebujeme po celý rok, dvojnásob to platí v zimních měsících, kdy řádí virózy a také můžeme být v předvánočním i vánočním stresu. Náš organismus je náchylnější k nachlazení, chřipce a dalším zdravotním problémům. Jak se tedy stravovat, aby naše tělo optimálně fungovalo a udržovalo nás ve formě? „Odborníci ze Světové zdravotnické organizace se shodují, že dostatečný přísun vitamínů, minerálů, stopových prvků a vlákniny budeme mít v případě, že si denně pochutnáme na 5 porcích ovoce a zeleniny. Pokud bychom to převedli na gramy, jedná se alespoň o 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Snídani navíc můžeme doplnit také 100 % džusem bez přidaného cukru o objemu 200-250 ml, což odpovídá právě jedné ze zmiňovaných pěti porcí. Tuto variantu oceníte obzvlášť během zimních měsíců, kdy je sezónní ovoce v optimální kvalitě hůře dostupné. 100% džusy, například Relax 100 %, si udržují standardní kvalitu bez ohledu na roční období,“ vysvětluje nutriční koučka Ing. Veronika Burik, autorka kuchařky Žij zdravě. V tomto ohledu máme ještě co dohánět. Průměrná spotřeba ovoce a zelenině v Evropě je totiž pod doporučenou denní dávkou. Co se týká ovoce, jedná se o pouhých 166 g (místo min. 200 g), pokud jde o zeleninu, je to jen 220 g (místo 400 g).


Jednu porci ovoce či zeleniny představuje například:
banán, jablko, broskev nebo menší pomeranč, dva kusy mandarinek, meruněk, švestek či kiwi , polovina velkého pomeranče, grepu nebo avokáda, hrst hroznového vína, jahod či třešní, střední rajče nebo hrst cherry rajčátek, menší salátová okurka, jedna menší paprika nebo hrst malých růžiček květáku, 250 ml kvalitního 100% ovocného džusu, vrchovatá lžíce rozinek, 2-3 sušené fíky nebo 3 sušené švestky či meruňky.

Text: Šárka Podlenová, foto: Shutterstock







Koupit časopis