
Probuďte tělo na jaře vitaminovými bombami!
Důležitou složkou životosprávy je konzumace pěti porcí čerstvého ovoce a zeleniny denně. Jednu z těchto porcí můžeme nahradit šťávou – ať už ovocnou, zeleninovou nebo mixem obojího.
Tu nejlepší službu, tedy posilování imunity, podporu trávení a detoxikaci organismu, vám dopřejí především šťávy vypité hned ráno. Vyděsila vás představa ranního rituálu spočívajícího v pracném vymačkávání šťávy z citrusů a marně si lámete hlavu, jak byste dolovali tekutinu z okurek nebo rajčat? Kupte si kvalitní odšťavňovač! Počáteční investice se vám mnohonásobně vrátí v podobě rychlé přípravy nepřeberného množství různorodých šťáv, ale především blahodárnými účinky na vaše zdraví.
Životabudiče
Ano, i tak by se daly ovocné šťávy nazvat. Čerstvá zelenina a ovoce, respektive šťávy, jsou zdrojem celé řady vitaminů, především pak vitaminu C, beta-karotenu, který si tělo následně přeměňuje na vitamin A, některé z řady vitaminů B, ale také draslíku, fosforu, hořčíku a dalších. Tyto vitaminy a minerály tvoří náš ochranný štít před různými onemocněními od rýmy přes chřipku až po rakovinu. Podílejí se také na podpoře činnosti enzymů, které pomáhají tělu maximálně vstřebat a využít zdraví prospěšné látky, přeměňovat je na potřebnou energii, dále jsou nezbytné pro posilování obranyschopnosti organismu, správné fungování nervové soustavy a mozku a udržují hormonální rovnováhu v těle.
Přednosti šťáv
Především je naše tělo dokáže strávit mnohem lépe než tuhé ovoce a zeleninu, ale nejdůležitějším pozitivním přínosem šťáv je mnohem lepší a vyšší vstřebávání a využití vitaminů a minerálních látek, které dané ovoce či zelenina obsahují. A právě pro zachování blahodárných účinků je nejlepší připravovat domácí šťávy z čerstvých surovin, protože vařením by ztratily mnoho živin, proteinů i vitaminů. Konzumace čerstvých šťáv také umožňuje mnohem rychlejší vstřebávání všech látek a enzymy v nich obsažené začnou na svých úkolech pracovat již po několika minutách od vypití. Ovocné a zeleninové šťávy jsou také doporučovány jako ideální součást detoxikačních a regeneračních kúr. Ovoce, v první řadě citrusy, je totiž bohaté na organické kyseliny, které se spolupodílejí na pročištění zažívací soustavy od škodlivin. Některé plody, například jablka a pomeranče, v sobě navíc skrývají pektin, tedy vlákninu, která zbavuje trávicí trakt nadbytečných tuků a toxinů. Zeleninové a ovocné šťávy také dokáží vyrovnávat a obnovovat kyselinobazickou rovnováhu, tedy zajistit optimální zásaditost v našem těle.

Doma vyrobená šťáva je sice skvělá, ale přece jen klade, byť i minimální, nároky na váš čas. Můžete ji tedy nahradit džusy kupovanými. Dávejte si ale pozor, abyste v regálu sáhli po opravdu kvalitním stoprocentním džusu, který splňuje všechna kritéria tohoto označení. Vždy důkladně prozkoumejte zadní stranu obalu, kde se dozvíte informace jako Rajčatová šťáva se stoprocentním podílem zeleninové šťávy nebo Brusinkovo-jablkový nápoj s podílem ovocné šťávy 50 %. Foto: Shutterstock
Ovocná lékárnička
Trápí-li vás zácpa, připravte si jablečnou šťávu, která vám navíc dodá železo, hořčík a draslík a svým obsahem pektinu pomůže se snižováním hladiny cholesterolu v krvi, stejně tak je účinná na snižování horečnatých stavů. Neprohloupíte, ani když sáhnete po borůvkách, které jsou jedním z nejúčinnějších přírodních antioxidantů s vysokým obsahem vitaminu C, beta-karotenu, železa, manganu, vlákniny, ale také taninu, který zklidňuje rozbouřená střeva, zastavuje průjem a likviduje choroboplodné zárodky. Nervový systém, ale také stav kostí, chrupavek, pokožky a zubů příznivě ovlivňuje kombinace vitaminu C, minerálních látek a stopových prvků, které v sobě skrývají třešně. Samozřejmě že pomyslnou jedničkou v pozitivním vlivu na lidské zdraví zůstávají citrusy a mezi nimi jsou králi pomeranče a citrony. Ale nebojte se je do šťávy nakombinovat s mandarinkami, limetkami či grapefruity. Dopřejete si tak vitaminovou bombu plnou vitaminů C a E, některých vitaminů z řady B, ale také selen, draslík, vápník, železo, kyselinu listovou, fosfor a další. Nejenže posílí vaši obranyschopnost vůči vnějším vlivům, ale také příznivě ovlivní hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak.
Lékárnička zeleninová
Vynikajícím pomocníkem v boji proti volným radikálům, při zvyšování obranyschopnosti a podpoře trávení je džus z mrkve, který je také zdrojem beta-karotenu, ze kterého si naše tělo umí vyrobit vitamin A, který jinak najdete pouze v živočišných produktech a který se stará o krásu a zdraví našich vlasů, nehtů, kostí a dobrý zrak. Rajčatová šťáva je skvělá nejen jako hlavní složka koktejlu Bloody Mary, ale je také zdrojem antioxidačních vitaminů A, C, E, železa, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu a dalších složek, které posilují psychiku a imunitu a kromě jiného i snižují krevní tlak. Ovšem jednou z největších předností džusu z rajčat je vysoký podíl vody a zároveň schopnost zasytit, právě proto je vhodný jako doplněk při dodržování nízkokalorických jídelníčků. Proti únavě a na obnovu energie je ideální listová zelenina, a tak zkuste do některé zeleninové šťávy přidat i špenát. Rozhodně však zkuste červenou řepu, která je důležitá pro tvorbu červených krvinek, čistí krev a prospívá ledvinám, žlučníku i játrům.
Dobrého pomálu
Platí i o pití domácích ovocných či zeleninových džusů. Vaší fantazii v kombinování různých druhů ovoce a zeleniny se meze nekladou, ovšem s množstvím vypitého moku už je to jinak. Většinu šťáv je ideální pít ráno, a to v množství přibližně 250 mililitrů, což je zhruba jedna sklenice. Pijte pomalu a v klidu, jen tak bude jejich účinek stoprocentní, ale hlavně v případě ovocných šťáv, které obsahuji hodně cukru, zabráníte šoku, který by organismu větší množství cukru způsobilo. V průběhu dne pak můžete vypít ještě jednu sklenici šťávy a nejlépe tak, že pokud jste ráno měli ovocnou, nyní si dejte zeleninovou a naopak. Samozřejmě jsou některé šťávy velmi husté nebo příliš sladké, a tak si je můžete naředit vodou, čímž tělu usnadníte i trávení obsažených živin.
Text: Karolína Krausová, foto: Shutterstock